Fler slutar använda fossila material

Fler slutar använda fossila material

Publicerad
2018-10-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Förpackning

SF Bio har tagit steget och bytt ut alla sina presentkort i plast, till presentkort i kartong. Kartongen som används är Iggesund Paperboards Invercote.

– När vår kortleverantör Megacard presenterade möjligheten att göra våra presentkort i kartong och därmed minska miljöpåverkan drastiskt, var det en självklarhet för oss att byta, säger Anna Marcusson, produktchef på SF Bio.
– I klartext betyder det att vi succesivt minskar användningen av 10 ton PVC om året genom att byta ut plasten.

Att byta ut plast mot icke-fossila material är en påtaglig trend, inte minst i förpackningsindustrin. Att gå från fossilt plastmaterial till andra material, som exempelvis kartong, minskar företagens klimatpåverkan. Men att förändra en etablerad infrastruktur tar tid, särskilt om det innebär att förpackningskonstruktioner måste ändras, packutrustning modifieras eller ersättas och att distributionen från producent till konsument påverkas.

– I och med att korten är identiska i format är det enkelt att genomföra bytet. Förutom själva produktionen av korten är det väldigt få delar av den utrustning man har som behöver modifieras, säger Johan Granås, hållbarhetschef på Iggesund Paperboard.
– Det betyder att det här är ett väldigt enkelt steg att ta, jämfört med att designa om en existerande förpackningslösning i plast, där komplexa och helautomatiserade förpackningslinjer måste modifieras.

Ett annat exempel på trenderna inom förpackningsindustrin är Apple, där förpackningsutvecklarna är inriktade på att minska plastanvändningen. Detta framgår tydligt i rapporten Apple’s Paper and Packaging Strategy, som publicerades i oktober 2017 och visar hur företaget sänkte plastinnehållet i iPhone 7 med 84%, jämfört med iPhone 6s.