Brodyren är något riktigt extra

Brodyren är något riktigt extra

Publicerad
2018-10-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Vi ser det dagligen och vi fascineras av stilen, elegansen och arbetets utsökta kvalitet. Faktum är att det ger ett intryck som ofta överstiger vad man kan åstadkomma med andra metoder. Vi pratar om brodyr, som kanske inte fått den uppmärksamhet som tekniken faktiskt förtjänar.

Vi har skrivit om Svanberg Brodyr i Kungsbacka tidigare och vi har till och med haft något av en brodyr-skola i Screen&Marknaden som Conny Svanberg stod för.

– Vår målsättning är att vara en fullserviceleverantör av märkning med brodyr som huvudinriktning. Vi satsar hårdast på den traditionella brodyren och på applikationsbrodyr, förklarar Conny Svanberg, VD för familjeföretaget Svanberg Brodyr.

– Vi tillverkar brodyrkort och mönsterkort åt broderande kollegor. Utöver detta har vi lasergravyr, screentryck och transfertryck i verksamheten, vilket gör att vi står väl rustade för att klara av en stor del av marknaden.
– Dessa tekniker ger oss dessutom tillgång till ett brett spektra av multi-media-teknik.

Conny Svanberg, som idag driver företaget tillsammans med sin fru Manica, började redan 1997 att tillverka brodyrkort och startade med produktionsbrodyr 1998. 2003 var året då Svanberg Brodyr föddes och företaget har sedan dess jobbat med brodyrkort, utbildning och konsultverksamhet för brodyrbranschen.

För snart 10 år sedan; 2009, flyttade man till de nuvarande lokalerna och utökade verksamheten med fler brodyrmaskiner och fler märkmetoder. Det var också året då Manica på heltid började jobba i företaget. Idag är fyra medarbetare verksamma i företaget.

– Kunskap och kompetens är både nödvändigt och viktigt, för att hålla en bra kvalitet, men allra viktigast är nog vår inställning och målsättning att alla jobb ska göras så bra det bara går, påpekar Conny Svanberg.

Kortet som styr
Brodyrkort eller mönsterkort är det som styr brodyrmaskinerna. Från början var det jaquard-kort, som är en slags styv kartong med stansade hål och som på mekanisk väg ser till att mönstret blir rätt broderat.
De här korten ersattes senare av hålremsor, som fungerade med optisk läsning.

Sedan datorernas intåg i industrin består brodyrkorten, som de kallas för fortfarande, av en digital datafil, som överförs till brodyrmaskinen via diskett, USB-sticka eller via nätverk.

Brodyrkorten tillverkas idag med hjälp av avancerade programvaror, men hur avancerade de än må vara så kräver fortfarande en bra kvalitetsbrodyr att en erfaren och kunnig människa medverkar och styr, när brodyrkortet skapas.
Stygntyp, stygnlängd, stygnriktning, täthet mm är bara några av de parametrar, som måste väljas, inte bara för varje design, utan måste också varieras beroende på vilken typ av material som ska broderas.

Det kungliga bröllopet
Även om både maskinunderhåll, -skötsel, -inställningar liksom hanteringen av det som ska broderas är viktiga delar, för att framställa en bra brodyr så är brodyrkortet den enskilt viktigaste faktorn för en snygg brodyr.

– Framställning av brodyrkort är det vårt företag startade med och har hela tiden varit en viktig del i vår verksamhet, säger Conny Svanberg.
– Vi tillverkar naturligtvis alla brodyrkort för de brodyrjobb vi själva gör, men utöver det gör vi också brodyrkort åt andra företag som broderar.

– Detta har vi gjort sedan 1997 och det är faktiskt ganska kul att titta tillbaka på alla jobb som gjorts.
– Vi tillverkar ca 1 000 brodyrkort per år och naturligtvis är det några av dem som sticker ut lite extra.

Guldbrodyren till det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel är ett exempel. För att inte nämna att Svanberg Brodyr även gjorde monogram till prinsessan Madeleine och hennes Christopher. Logotypen till invigningen av Balder på Liseberg bör också nämnas, liksom logotypen till Frida Wallbergs comeback i boxningsringen.

– Ändå är det bara några exempel på jobb som värmer lite extra i hjärtat, säger Conny Svanberg.

Kärt barn …
Brodyr, maskinbrodyr, reklambrodyr… Kärt barn har många namn och det man avser är, enligt uppslagsverken, dekoration av tyger med garn eller tråd. Brodyr är en mycket gammal företeelse som kan härledas till långt före Kristi födelse.
Genom fynd i egyptiska gravkammare vet man att kläder broderades redan på faraonernas tid.

Det man idag menar med brodyr är den brodyr, som utförs av brodyrmaskiner som med hjälp av datorer broderar texter, mönster och logotyper på i stort sett allt som går att sy i.
Trots datorer och maskiner är arbetet med att brodera ett riktigt hantverk, som ställer stora krav på brodören eller brodösen.

Inställningar av maskinen, valet av nålar, trådar, stabilisationsmaterial (sk backing), ramningsteknik och känsla för hantverket påverkar i allra högsta grad slutresultatet. Här är det kunskap och erfarenhet som ger störst utslag.

– Vi som driver Svanberg Brodyr har förutom mer än 20 års erfarenhet en rad utbildningar bakom oss.
– Att vi dessutom lär ut våra kunskaper till andra brodyrföretag både när det gäller själva broderingen och framställningen av brodyrkort och mönsterkort visar också på vår stora kompetens, poängterar Conny Svanberg.

– När det gäller brodyr är det inte sällan vi på Svanberg Brodyr som leder utvecklingen.

Kombinerar olika typer
Applikation är ett textilt handarbete och ordet kommer av latinets applicare, som betyder tillfoga. Tygbitar sys eller limmas fast på ett underlag i syfte att bli en bild eller ett mönster. Applikationsbroderi är en teknik där man kombinerar applikation med olika typer av broderi.

I den svenska brodyrindustrin är applikation en teknik, som blir vanligare och vanligare. Oftast används den för att skapa effekter och annorlunda uttryck, ibland används också tekniken, för att ersätta stora mängder stygn och därigenom göra produktionen snabbare.

Förutom att Svanberg Brodyr gör applikationsbrodyrer tillhandahåller man också material och skärning av applikationsmaterial till kollegor i branschen.
Ett annat sätt att använda applikationstekniken är att kombinera den med screentryck eller transfertryck. Detta kallas för Mixed Media och ger fantastiska möjligheter att åstadkomma kläder som verkligen sticker ut. Inom modeindustrin är både applikationsbrodyr och Mixed Media vanligt.

– Vi vill gärna hjälpa till så att den trenden även syns på företagsplagg och arbetskläder, säger Conny Svanberg.

Tråden är allt
Den brodyrtråd, som Svanberg Brodyr använder, kommer i huvudsak från en av världens ledande trådfabrikanter, Madeira, som har sin trådfabrik i tyska Freiburg. Madeira gör bara brodyrtråd och är verkligen fullsorterade inom området.

– Den tråd vi vanligtvis använder är Madeira Classic, en tråd gjord av Rayon/Viscose.
– Tråden har en härlig glans och finns i över 400 kulörer. Classic-tråden finns i fyra olika tjocklekar, förklarar Conny Svanberg.

Classic brodyrtråd tål tvätt i upp till 95 grader och klarar såväl torktumling som strykjärn på medeltemperatur och kemtvätt.
Om plaggen kan komma att tvättas med klorbaserat blekmedel används i stället Madeira PolyNeon, som är en syntetisk polyestertråd. Även den tråden har en vacker glans och finns i drygt 300 kulörer.

Utöver Classic och Polyneon finns det en stor mängd andra trådar med olika egenskaper som bl a flamsäker tråd, guld- och silvermetallic-trådar, flerfärgade trådar och efterlysande tråd, som liksom glöder i mörker.

En marknad som växer
Det är inte många som vet att arbetskläder är en av de snabbast växande marknaderna för brodyr. Inte överraskande, med tanke på att den totala marknaden för arbetskläder beräknas att överstiga 48 miljarder dollar globalt år 2022 och att dessa applikationer dessutom är extremt mångsidiga.

Självklart kan man som svenskt profilföretag dra nytta av den här marknadstillväxten, speciellt om man broderar arbetskläder, oavsett om det är till byggbranschen, uniformer av olika slag, skyddskläder för hårt slitage, eller helt enkelt företagsskjortor, tröjor eller kepsar.

Varför brodera arbetskläder
Brodyr på arbetskläder är en trippelvinst. Man kan brodera nästan allt från bokstäver till komplexa mönster. Detta hjälper varumärket att bli mer synligt på ett professionellt och kvalitativt sätt. Det gör det möjligt att anpassa kläderna och personer kan identifieras med namn – en fördel både för anställda och kunder. Sist men inte minst är brodyr helt enkelt det bästa sättet att förädla plagg och ett måste när man vill lyfta fram sitt namn och varumärke.

Krav på brodyr av arbetskläder
Arbetskläder är så mångsidiga att de har skapat ett eget mode. Det ställs ändå krav på dem utöver ett normalt plagg, eftersom de används i olika krävande arbetsförhållanden. En pilot behöver en annan produkt än en byggnadsarbetare, sjuksköterska eller brandman. Hotell- och restaurangbranschen är ytterligare ett bra exempel, där brodyr ofta används.

Att välja rätt material är alltid en utmaning. Men det finns bra nyheter.
Brodyrprodukter av kvalitet har alltid en bättre prestanda än tyget. Viscosetråd kan tvättas vid 95°C, vilket inte är fallet för många tyger. Polyester- och även vissa metalltrådar kan klorblekas.
Som professionell vet man att stygn på plagget kan påverka dess egenskaper. Speciellt vattentäta tyger är en utmaning.

Får sin färg – stygn för stygn
När brodyrtråden åker in i maskinen är den vit. Någon sekund senare fäster den i plagget. Då har den fått färg. Småländska Coloreel kallar sin nya textilteknik en revolution.

Nästa år är det 40 år sedan Algots gick i konkurs. Algots var länge symbolen för den svenska textilindustrin och under en tid störst i Sverige på konfektion. Företaget har också blivit en symbol för tekokrisen på 1960- och 70-talet, när låglöneländer i Asien slog ut svensk produktion. I Sverige gick ca 70 000 arbetstillfällen förlorade och en av de hårdast drabbade städerna var Algots hemstad Borås.

En smärre revolution
Coloreel från Jönköping kanske inte kommer att få 70 000 svenska jobb att återuppstå. Men deras uppfinning kanske kan förändra hela den globala textilbranschen.

Uppfinningen som kan bli en revolutionen heter Embroline och fick sin premiär under 2017. Det är en maskin för infärgning av brodyrtråd. Infärgningen sker samtidigt som tråden används i tillverkningsprocessen. Den har många likheter med en vanlig bläckstråleskrivare.
I första hand vänder sig Coloreel till brodyrbranschen och det kan leda till en omvälvande förändring för brodyrföretagen.

De metoder som finns för industriell brodering i dag är på sätt och vis ineffektiva och komplicerade. En brodyrmaskin har mellan ett och 56 brodyrhuvuden och kan brodera ett plagg per huvud. Varje huvud har upp till 16 rullar för tråd med olika färger. Att byta trådrullar mellan olika beställningar är en manuell och mödosam process. Ställ¬tiderna är långa och driftstoppen många: stannar ett huvud stannar hela maskinen.
Det här är naturligtvis under förutsättning att textilproducenten över huvud taget har rätt färger på sytråden i sitt lager. En textilproducent bör helst ha 400 olika färgade trådar hemma. Har de en tio¬huvudsmaskin kanske de måste ha 4 000 trådrullar i lager. Logistiken blir avgörande. Placeras fel trådrullar på fel plats i lagret kan en hel order bli förstörd.

Infärgning av tråd sker till stor del i stora fabriker i låglöneländer i Asien. Tråden badas i en process som kan ta mellan fem och åtta timmar. Det blir spillvatten och långa transporter.

Allt det här kan bli överflödigt med Embroline-maskinen. Inga fler byten av trådrullar. Inget behov av stora lager tråd i olika färger. Inga miljöförorenande infärgningar av tråd.
Maskinen är fristående och kan användas tillsammans med alla de brodyr¬maskiner, som redan finns på marknaden. Sedan behövs vit tråd och bläckpatroner.
En vit bastråd löper genom Embroline, där den färgas och fixeras precis innan den broderas på plagget.

Av en tillfällighet
Bara i Sverige finns 200–300 brodyrtillverkare, i Tyskland är de 4 000. Branschen överlevde tekokrisen tack vare att brodyr inte används i lika stor skala som annan sömnad, att flytta den tillverkningen har aldrig varit en bra affär.

Spontant kan man tycka att brodyr är en nischmarknad. Men det är en nischmarknad i en av världens största branscher och potentialen är oerhört stor.

Idén till Coloreel-tekniken kom av en tillfällighet. En av grundarna höll på med ett projekt för en kund inom textilbranschen. Han fick en sällsynt inblick i en värld han tidigare bara kommit i kontakt med genom mammans hobby: broderi. Han slogs av tanken att allt skulle bli så mycket enklare om man bara hade en vit tråd som kunde färgas i ett obegränsat antal nyanser.
För sju år sedan beslutade han och kollegorna att lägga ner alla andra projekt för att satsa helhjärtat på Coloreel. De har tagit in 60 miljoner kronor i riskkapital, men ändå lyckats jobba med projektet i största hemlighet.

Många tror att den här tekniken kommer att ta över, den kommer inte gå att motstå. Det kan bli en revolution som uppstod av en tillfällighet.

Bra sätt att synas
Bland alla företag, som arbetar med att marknadsföra och sälja broderade plagg, hittar vi Påhlsons Daylight; ett New Wave Profile-företag med kontor i Bromma, Nyköping och Katrineholm.

Påhlsons Daylight AB har sedan 1995 arbetat med företagsprofilering och har god kunskap och erfarenhet inom branschen. Utvecklingen har gått bra och omsättningen ökar varje år. Vid årsskiftet 2016/2017 förvärvades företaget Daylight Reklam i Stockholm. Det Bromma-belägna företaget ingår liksom Påhlsons Reklam i New Wave Profile. Man är idag sammanlagt 20-talet anställda och omsätter drygt 40 miljoner kronor.

– När det gäller profilkläder är transfertryck det allra vanligaste, medan screen används vid stora volymer, förklarar Jörgen Karlsson som arbetat på företaget i 1,5 år med Katrineholm som bas. Tidigare var han säljare på ett företag, som sålde sågklingor.
– Det är ett bra sätt att synas med rejäla texter, logotyper eller även bilder. Det handlar mycket om T-shirts, jackor, overaller och liknande arbetsplagg.

Inte så farligt dyrt
Transfertrycket är mer praktiskt, sett ur den synpunkten att när transfern är producerade, kan de lagerhållas och värmas på direkt i butiken.

– Många företag vill ha sina tryckta arbetskläder direkt och då gäller det att kunna ha ett lager av både plaggen i gångbara storlekar och transfern, så att vi kan trycka och leverera direkt, säger Jörgen Karlsson.

– Brodyren är ett exklusivt sätt att synas på och ett hållbart sätt, säger hans kollega Erica Talvis.
– Visst är brodyren lite dyrare, men inte alls så farligt dyrt som många tror.

Transfer och screen handlar ofta om ganska stora tryck, medan brodyren är mer återhållsam och där placeringen kan variera i större utsträckning; från bröst och rygg till krage och manschett – eller varför inte ett byxben eller kjolfåll. Dessutom passar brodyren bäst till kepsar, mössor, handdukar, förkläden och många andra textila produkter.
Sedan finns det också broderade märken, präglade skinn- eller metallmärken och många andra och udda sätt att visa vem man är eller vad man heter eller hur ens varumärke ser ut.

Mode i arbetskläder
Arbetskläder handlar inte längre om stillösa overaller, utan det finns mode även i arbetskläder; passform, funktionalitet, tygval, färgkombinationer mm.

– Många företag vill ju att medarbetarna ska vara profilerade både på jobbet och på fritiden, säger Erica Talvis, som varit på Påhlsons Daylight i fyra år och som tidigare jobbade i en sportaffär i Katrineholm.
– Därför kan det vara transfer eller screen på T-shirten eller arbetsbyxan och brodyr på tröjan och badhandduken.

Det kan nästan alltid gå att profilera en produkt på ena eller andra sättet; ingenting är egentligen omöjligt. Visst finns det begränsningar, men möjligheterna är många gånger fler. Det viktiga är ändå det som sammanfattas i New Wave Profiles devis; Be You Brand eller bli ditt varumärke. Så enkelt är det.