Världens första 3D-printade hornhinna

Världens första 3D-printade hornhinna

Publicerad
2018-09-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

Världen över råder det brist på donatorer för ögonvävnad, men nu har forskare vid Newcastle University gjort ett revolutionärt genombrott, genom användandet av bioprinting-plattformen från svenska Cellink.
Professor Che J. Connon och Dr. Stephen Swiokolo var, tillsammans med doktoranden Abigail Isaacson, forskarna bakom arbetet, vars resultat publicerades i 3D Bioprinting of a Corneal Stroma Equivalent. Forskningen beskriver hur stamceller från en frisk donators hornhinna skrivs ut genom parallella cirklar, för att skapa formen av en mänsklig hornhinna.

– Våra 3D-printade hornhinnor måste nu genomgå ytterligare test och det kommer att ta flera år innan vi kommer vara i den position, där vi använder dem för transplantationer, säger Professor Connon.
– Det vi har visat är att det är möjligt att skriva ut hornhinnor med hjälp av koordinator som tagits från en patients ögon och att detta tillvägagångssätt har potential att bekämpa den globala bristen.