Smart plagg för cyklister

Smart plagg för cyklister

Publicerad
2018-09-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

På London-kontoret till Ford Smart Mobility arbetar en grupp cykelentusiaster som kom på idén om den smarta jackan. En jacka som ska underlätta för cyklister att bl a navigera i trafiken, men också underlätta för bilisterna att upptäcka dem.

– Vi på Ford vill försöka hjälpa människor och varor att transporteras säkrare och på ett mer fritt sätt. Den här smarta jackan hjälper oss att förstå hur olika typer av trafikanter rör sig i våra urbana, mobila ekosystem, säger Tom Thompson, projektledare på Ford Smart Mobility.
– På så vis kan vi få mer kunskap kring hur olika aktörer i trafiken kan samexistera och därmed utveckla innovationer för framtidens mobila samhälle.

Futuristiska funktioner
I samarbete med cykelklädesföretaget LUMO och mjukvaruföretaget Tome, har de tre parterna utvecklat en jacka som visar medtrafikanter åt vilket håll cyklisten tänker svänga; med ljus som aktiveras på respektive arm.
Jackan är trådlöst kopplad till en app, som sedan tidigare har valt ut rutter som undviker tät trafik och stökiga korsningar. Appen skickar ut signaler som utlöser vibrationer i ärmarna på jackan, vilket talar om för cyklisten åt vilket håll denne ska svänga, samtidigt som ljuset talar om för medtrafikanterna.