Högtryck på produktionsmässorna

Högtryck på produktionsmässorna

Publicerad
2018-09-20
Skribent
Redaktionen

Det är högkonjunktur i Sverige och då blir det högtryck på industrin. Som Sveriges kanske viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri, höll Elmia Produktionsmässor igång mellan 15 och 18 maj, vilken invigdes på tisdagen den 15 maj när det symboliska invigningsbandet klipptes av roboten Pepper och åttaåriga Rut.
Leads, möten, affärer kortfattat. Majoriteten av företagen inom tillverkningsindustrin har en ökad tro på en fortsatt högkonjunktur och då ökar samtidigt investeringsbehovet bland små och medelstora företag. Man måste vara konkurrenskraftig, man måste vara mer effektiv. På Elmia Automation visades några av morgondagens automationslösningar.

– Vi är mer än nöjda och nådde veckans mål med leads redan under torsdagen. Det blev rekord vare dag och känslan är enormt positiv, säger Thomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige.

Schunk, som ställde ut på Elmia Automation, är ett tyskt familjeföretag och en av världens största tillverkare av gripsystem och är världsledande inom klämteknik. Företaget drivs idag av tredje generationen Schunk och kundbasen består av företag inom maskinteknik, robotik, automation och montering, vilket innefattar samtliga kända bilmärken samt deras leverantörer.

Mer än nöjda
Det spelade ingen roll vilken mässa man ställde ut på, för Elmia Produktionsmässor är ju trots allt sex mässor under samma tak; Elmia Automation, Elmia Polymer, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Plåt, Elmia Verktygsmaskiner samt Elmia 3D.
Det var god stämning och om det beror på värmeböljan och den strålande solen veckan innan är svårt att svara på, alla var i alla fall sugna på att göra affärer. Det är där som mässor briljerar, inte bara för att visa upp egna och se andras nyheter, även som en samlingsplats. På Elmia i Jönköping gjorde man affärer direkt på mässgolvet.

– Redan innan vi gjorde våra affärer hade var det en fantastisk mässa, sedan dag ett. Det krävs mässor och personliga kontakter för att man ska kunna bygga upp de här relationerna, säger Peter Gustafsson, säljare på Tebeco.
– Att vi gjorde affärer på mässgolvet visar vilken god arena Elmia är för branschen.

Tebeco, som ställde ut på både Elmia Plåt och Elmia Svets och Fogningsteknik, är en av Sveriges ledande leverantörer av produkter till ytbehandling och vattenskärning. Tebeco grundades som familjeföretag i Sverige, men är idag ett av nio bolag inom Beijer Tech-gruppen.

Foto; Anna Hållams

Synergier till varandra
– Det här är den bästa mässan hittills och det har varit kvalitativa besökare. Jag tror aldrig att vi har fått så här många leads tidigare och det beror nog mycket på de nyheter som vi har lanserat, säger Michael Johansson, sälj- och marknadschef på Kemppi.
– De parallella mässorna har indirekt dragit folk till oss eftersom det är närliggande branscher. Den kombinationen är en förutsättning för industrin.

Kemppi, som ställde ut på Elmia Svets och Fogningsteknik, är ett finländskt familjeföretag som är verksamt inom svetslösningar, från krävande industriella maskiner och programvaror, till produkter för enklare svetsning. Detta var fjärde gången i rad som Kemppi ställde ut på mässan.

Det fanns en rödtråd genom samtliga industrimässor på Elmia, inte bara att alla riktar sig till industrin, nu genomsyrar digitaliseringen all produktion. Automation och samverkande robotar tar allt större utrymme inom industrin.

– Vi är väldigt nöjda med våra besök och har aldrig haft så många leads någonsin på en mässa, som här på Elmia Verktygsmaskiner. Jag tror att det är innehållet i montern, med våra automationslösningar, som har lockat besökarna, säger Henrik Olsson, VD på Edströms.
– Vi har definitivt dragit nytta av att Elmia Automation som arrangerades samtidigt och märker tydligt att det är robotvindar som har blåst i montern.

Edströms, som ställde ut på Elmia Verktygsmaskiner, en svensk bolagsgrupp som tillhandahåller den svenska marknaden med bl a automationslösningar, CNS-maskiner samt verktyg och teknik.

– Det har gått över förväntan och varit riktigt bra med rätt besökare. Vi har fått konkreta förfrågningar på maskiner och utrustning som resulterar i jobb direkt när vi kommer hem, Det har också varit lite mer liv och rörelse än tidigare, som har spillt över från de övriga mässorna, vilket har skapat en trevlig inramning, säger Anders Friborg, försäljningschef på Saxe Nordic Plast i Sverige.
– Även våra kunder har varit nöjda, eftersom att folk från verkstan har kunnat följa med och exempelvis titta på verktygsmaskiner. Den kombinationen har vi fått positivrespons för.

Saxe Nordic Plast, som ställde ut på Elmia Polymer, är ett företag som erbjuder produkter och lösningar inom formsprutning, varmkanal och kringutrustning för plastindustrin. De säljer även maskiner för tampo- och screentruck samt värmeprägling.

Foto; Anna Hållams

Premiär för 3D
Detta var ju första gången som sex mässor samlades under ett namn, men det var även första gången som den renodlade mässan om additiv tillverkning, Elmia 3D, fick chansen att breda ut sig. Till denna avdelning kom 17 utställare, merparten svenska företag, men även tyska SLM Solutions Group AG och globala HP Printing and Computing Solutions var på plats.
Nättidningen 3dp.se skriver bl a att några av höjdpunkterna på mässan var den senaste 3D-färgskrivaren från HP, en gigantisk metallskrivare från SLM Solutions och en liten 3D-skrivbordsskrivare från Ultimaker S5. Besökarna fick även chansen att tala med representanter från medlemsorganisationerna Swerea och Sveat.
Förutom dessa höjdpunkter kunde man ta tillfället i akt och se de nya, lättare trådkullagren från det tyska företaget Franke. Däremot var dem inte på plats och trådkullagren visades faktiskt på Elmia Automation hos Bengtsons Maskin, men det är ändå fantastiskt att dessa 3D-printade trådkullager är ännu lättare än kolfiber.

I faktiska siffror
Detta var första gången som dessa sex mässor arrangerades samtidigt och under namnet Elma Produktionsmässor, något som drog över 480 utställare och tiotusentalsbesökare.

– Det har varit fyra fantastiska dagar och vi vill tacka alla utställare och besökare för det här året. Under mässan har vi uppmärksammat några av de viktigaste framtidsfrågorna för industrin och detta är något vi vill fortsätta vara en arena för om två år, säger Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, projektledare för Elmia Produktionsmässor.

Besökssiffror;
Elmia Svets och Fogningsteknik och Elmia Plåt: 10570 besökare
Elmia Verktygsmaskiner och Elmia 3D: 15249 besökare
Elmia Polymer: 7681 besökare
Elmia Automation: 11903 besökare

 

Fotograf (om inget annat anges); Elmia AB