Europas första EGP-certifikat

Publicerad
2018-09-07
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

I april 2018 fick Pyroll Tako Carton Plant Ltd ta emot Europas första EGP-certifikat för offsettryck. Certifikatet delades ut av Marvaco, en pionjär inom EGP-teknik, för
att uppmärksamma Pyrolls framgångsrika användning av Expanded Gamut Printing inom offsettryck för kartongförpackningar.

Pyroll Tako Carton Plant Ltd använder EGP (Expanded Gamut Printing) i sin nyinköpta offsettryckpress. Med EGP-processen, som har implementerats i samarbete med Marvaco, har de kunnat förbättra förpackningens kvalitet och utseende. Tekniken hjälper också till med att göra framsteg när det kommer till att minska den belastningen på miljön som tryckeriet har.

– Flexibiliteten inom produktionen av tryckprodukter har ökat och det går nu snabbare att konfigurera den, säger Jussi Timo, enhetschef för Takos anläggning i Finland.

Han lägger till att EGP både har förbättrat tryckkvaliteten samt gett dem möjlighet att skapa mer komplexa tryck. Detta tack vare det ökade färgomfånget och möjligheten till samkörningar för att nämna några.

Ökar i Norden
EGP är en repro-teknik, som använder digital färgblandning för att implementera tryck med mer förutsägbara, exakta och rena färger. Vid färgseparation berikas den vanliga färgskalan CMYK med extra processfärger i OGV (orange, grönt och violett), vilket fördubblar antalet nyanser jämfört med färgserien Pantone+.

Internationella bolag går nu över till EGP för att skapa sina förpackningar och intresset för EGP ökar även i norden och i Finland. Marvaco är en finsk pionjär inom EGP och tillsammans med Tako Carton Plant, jobbar de med att öka medvetenheten om samt att utveckla tekniken både i Finland och internationellt. Många tillverkare av tryckpressar har utsett Expanded Color Gamut-tekniken som den mest betydande utvecklingen just nu.

Pyroll är en av nordens ledande konverterare av papper, kartong, papp och plast. Pyroll Group är ett privatägt, finskt familjebolag. Den industriella rådgivaren Reino Uusitalo grundade bolaget år 1973 och gruppen har växt stadigt sedan dess. Just nu är gruppen aktiv på 13 platser i Finland samt i Polen och Nederländerna. Bolaget har fler än 500 anställda och en omsättning på cirka 100 miljoner euro. Gruppen deltar i FN:s Global Compact-program och vill aktivt utveckla en miljömässig och socialt ansvarsfull verksamhet.