Metalliska klänningar

Metalliska klänningar

Publicerad
2018-07-11
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Promotion

Inte mindre än tre galaklänningar stickade av tunn ståltråd, finns i den svenska designern Naim Josefis senaste kollektion. Stålklänningarna har tagits fram i ett samarbete med branschorganisationen Jernkontoret och det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

– Jag tycker det här samarbetet visar vilka möjligheter ett material som stål ger. Med kreativitet och högt tekniskt kunnande kan en bländande vacker klänning i stål skapas, utan att den blir tung och svår att bära. Dessutom är stålet 100% återvinningsbart, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Inspirationen till kollektionen, som dessutom har 3D-printade skalbaggar i metall, har Naim Josefi hämtat från biologin och mycket fokus har legat på just skalbaggar, med deras spännande former, färger och variationer.

– Jag är förtjust i deras glänsande skal, färgglada mönster och metalliska accenter. Skiftande nyanser i deras struktur och kombinationerna av olika mönster skapar en dynamisk dimension i deras utseende, berättar Naim Josefi.

Han inledde sitt skapande i stål med ett par 3D-printade skor och i samband med framställningen av skorna, som skapades i återvunnet stål, kom han i kontakt med Jernkontoret.
På Guldbaggegalan 2018 användes en av Josefis paljettklänningar, som tillverkades av stålpaljetter som etsats ut ur supertunt stålband, av Evin Ahmad som nominerades till Bästa kvinnliga huvudroll.