Metalliska klänningar

Metalliska klänningar

Publicerad
2018-07-11
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Inte mindre än tre galaklänningar stickade av tunn ståltråd, finns i den svenska designern Naim Josefis senaste kollektion. Stålklänningarna har tagits fram i ett samarbete med branschorganisationen Jernkontoret och det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

– Jag tycker det här samarbetet visar vilka möjligheter ett material som stål ger. Med kreativitet och högt tekniskt kunnande kan en bländande vacker klänning i stål skapas, utan att den blir tung och svår att bära. Dessutom är stålet 100% återvinningsbart, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Inspirationen till kollektionen, som dessutom har 3D-printade skalbaggar i metall, har Naim Josefi hämtat från biologin och mycket fokus har legat på just skalbaggar, med deras spännande former, färger och variationer.

– Jag är förtjust i deras glänsande skal, färgglada mönster och metalliska accenter. Skiftande nyanser i deras struktur och kombinationerna av olika mönster skapar en dynamisk dimension i deras utseende, berättar Naim Josefi.

Han inledde sitt skapande i stål med ett par 3D-printade skor och i samband med framställningen av skorna, som skapades i återvunnet stål, kom han i kontakt med Jernkontoret.
På Guldbaggegalan 2018 användes en av Josefis paljettklänningar, som tillverkades av stålpaljetter som etsats ut ur supertunt stålband, av Evin Ahmad som nominerades till Bästa kvinnliga huvudroll.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman