Finland har högre grad av digitalisering

Finland har högre grad av digitalisering

Publicerad
2018-07-02
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Enligt Vismas Digitaliseringsindex, hamnar svenska organisationer efter grannländerna Finland och Norge i digitalisering. Totalt har 3 000 VD:ar och ekonomichefer från Danmark, Norge, Finland och Sverige rankat sina respektive organisationers grad av automatisering i administrativa och ekonomiska processer.

– Jämfört med Finland har Sverige halkat efter en bra bit i digitaliseringen. Det finns en klart outnyttjad potential i många svenska verksamheter, att använda digitala verktyg för att kunna lägga mindre tid på manuell handpåläggning och mer tid på exempelvis analys, säger Carola Lissel, VD för Visma Software.

De som rankat har skattat hur automatiserade de ekonomiska och administrativa processerna är i organisationen. I en jämförelse mellan länderna landar riksgenomsnittet i Sverige på 40,9%, medan Finland toppar listan med 52,3%. Sist kommer Danmark med endast 24,2%.

Betalningar
Automatisk betalning från betalningsförslag är den enda ekonomiska process där Sverige, med sina 42,7%, leder digitaliseringen. Finland har den mest digitaliserade fakturahanteringen i undersökningen. 73% av fakturorna i finländska verksamheter attesteras digitalt och mer än hälften som skickas, eller tas emot, är digitala. Det kan jämföras med de övriga länderna som ligger under 40%.
Vad gäller processen för automatiskt uppdaterade nyckeltal hamnar Sverige längst ner på listan.

– Många företag skulle tjäna på att låta medarbetarna fokusera på arbete som driver tillväxt och lönsamhet, snarare än manuell administration. Att automatisera uppdateringen av nyckeltal är ett sådant exempel och resulterar i att organisationen, enklare kan nyttja värdefull data i realtid och fatta bättre beslut, säger Carola Lissel.