Signcom tar nya kliv in i framtiden

Signcom tar nya kliv in i framtiden

Publicerad
2018-06-11
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

I mitten av april hade Signcom bjudit in till ett Öppet Hus-event i sina nya lokaler på Vevgatan 5 i Viareds Industriområde, strax söder om Borås utefter riksväg 40 mot Göteborg. I november förra året, 2017, hade flyttlasset gått från de tidigare lokalerna i Bollebygd, ca 1,5 mil söder om de nya lokalerna i Viared och det blev i alla avseenden en skillnad som heter duga.

Fast först en liten tillbakablick; Sign Communication Sweden AB, förkortat till Signcom blev resultatet av en fusion mellan två väletablerade företag; Jankar AB och H-Data AB. Jankar AB grundades 1987 av Jan Heintz i Bollebygd. År 2000 förvärvade Jankar företaget H-Data AB i Stockholm. Norska Graphitec AS förvärvades 2005 och Sign Communication Norway kom till.
Fusionen och namnbytet ägde rum för tolv år sedan, våren 2006. Samtidigt som koncernens norska dotterbolag, Graphitec AS, också bytte namn till Sign Communication Norway AS.
Tillsammans erbjöd företagen redan då marknadens bredaste sortiment av maskiner, programvaror, förbrukningsmaterial och tjänster för bl a märkning och information. Ägare till koncernen var Jan Heintz, som också var grundare av Jankar AB.

Ny VD fortsätter utvecklingen
För några månader sedan valde Jan Heintz, som under alla år varit VD för Signcom, att lämna stafettpinnen vidare till Eiliv Hagen från ägarbolaget Berg-Andersen AS.

– Efter 30 år i företaget är det nu dags att nya krafter tar över med nya idéer. Utvecklingen har varit fantastisk, jag kunde inte drömma om, för 30 år sedan, att mitt företag skulle vara där vi är nu med dotterbolag i alla de nordiska länderna och med över 60 anställda, säger Jan Heintz, som alltså startade Signcom AB i Bollebygd den 1 november 1987.
– Företaget är verksamt inom området visuell kommunikation och är distributör av produktionsmaskiner och förbrukningsmaterial för bl a skyltfirmor och reklamföretag.

Eiliv Hagen har nu tagit över posten som VD. Han kom närmast från ägarbolaget Berg-Andersen AS, en av de ledande pappersgrossisterna i Norge och en del av Igepa Group.
Signcom är idag en ledande leverantör av maskiner, förbrukningsmaterial, programvaror och tjänster för allt inom skylt- och storbildsframställning samt gravyr, märkning, fräsning och 3D-utskrifter.

Eiliv Hagen och Ivo van der Lem, från Mimaki

 

– Vi erbjuder marknadens bredaste sortiment och behåller vår starka marknadsposition genom; högkvalitativa produkter från välkända leverantörer, hög servicenivå, personal med hög teknisk kompetens och snabba leveranser, säger Eiliv Hagen.
– Signcom har alltid och kommer alltid att stå för service, trygghet och kvalitet.

Nya lokaler, nya möjligheter
Huvudkontoret är sedan november 2017 beläget i Viared, Borås tillsammans med systerbolaget Igepa Berg-Andersen AB. Här finns sälj- och servicekontor, lager och administration.
I Rosersberg, Stockholm har man sälj- och servicekontor. Sedan 2006 är man även representerade i Norge genom dotterbolaget Sign Communication Norway AS. Där man har full service till den norska marknaden.

Sommaren 2009 startades verksamhet upp även i Helsingfors, Finland med sälj- och servicekontor samt lager. I Finland erbjuds den finska marknaden en stor del av det ordinarie sortimentet. Sedan 2012 bedriver Signcom verksamhet i Danmark och finns numera med eget bolag; Signcom Denmark ApS i Roskilde, med sälj- och servicekontor.

– Sedan september 2008 är vi en del av Igepa Group GmbH, en av de största aktörerna i Europa inom vårt marknadssegment med representation i mer än 25 länder med ca 3 500 anställda och en omsättning på ca 2 miljarder euro, berättar Eiliv Hagen.
– Tack vare detta samarbete får vi tillgång till ytterligare ett stort antal välkända varumärken och utökad service.

I samband med flytten byter Signcom också sin grafiska profil och utseende.

– Med en ny logotype vill vi visa på ett förnyat Signcom, som står för enkelhet, modernt tänk och styrkan i att vara en del av Igepa Group, förklarar Katarina Andersson Millby, marknadskommunikatör på Signcom.

De nya lokalerna är ljusa, moderna och funktionella och har dekorerats med härliga bilder på klassiska musikartister genom tiderna. Idén kom från den nya försäljningschefen Lars Arvidson och en mindre kupp genomfördes då den nya VDn i sitt rum fick en bild av sig själv i full action som basgitarrist i bandet No Fun, som bottnar i 70-tals rock från Iggy Pop-eran.

Det ska tilläggas, att Öppet Hus-eventet hade drygt 75 föranmälda företag och lokalerna fylldes av de åtskilliga besökare som dök upp för att ta del av demo-visning, föredrag och så njuta av förtäringen från Oves Food Truck. Den välkända matleverantören som är Göteborgs rikskända gatukök från Sävedalen, stoltserar också med att det var de som introducerade pommes frites i Göteborg en gång i tiden och nu tillverkar och levererar det gooaste moset.

Ett starkare Signcom greppar morgondagen
Eiliv Hagen pendlar tills vidare mellan Viared och hemmet i Norge; en resa som tar ca 3,5 timma enkeltur. Han anländer tisdagsmorgon och åker hem på torsdagskväll, som oftast. Det betyder tre arbetsfyllda dygn, men bara två nätter borta från familjen och de två barnen, 10 och 13 år gamla.

– Nya lokaler och ny ledning i form av både VD och försäljningschef ger oss förutsättningar till nya ambitioner och nya satsningar, förklarar Eiliv Hagen.
– Initialt kommer vi att ha fokus på konsolidering och ökad försäljning, självklart med alla kunderna i centrum för vår verksamhet.

– De nya lokalerna ger också möjlighet till en bättre fungerande intern organisation med bättre kommunikation och snabbare beslutsvägar. Ett bra betyg för lokalerna är att inte en enda person slutar på grund av flytten, snarare tvärtom; alla ser bara fördelar med lokalerna och känner sig än mer inspirerade.

Mimaki blir en stark partner
Med sin verksamhet i Sverige, Norge, Finland och Danmark blir Signcom nu en exklusiv nordisk leverantör även för Mimakis 3D-skrivare.

– Det här är riktigt spännande, säger Simon Nyman, produktchef hos Signcom.
– Responsen på 3DUJ-553 har varit mycket positiv från början. Extra roligt är det också att Mimaki 3DUJ-553 finns på listan; Innovation of the year, hos 3D Printing Industry Awards 2018.

Signcom har också fått nordisk ensamrätt på försäljningen av UV-skrivare för Mimaki i hela Norden; något som än mer understryker det ökade samarbetet mellan de två aktörerna.

– Mimaki är en av våra viktigaste samarbetspartner och vi har stadigt etablerat ett tätare och mer ömsesidigt samarbete på flera fronter, säger Eiliv Hagen.

Föremål utskrivna i 3D-printern

Intressanta nyheter
Appliceringsbordet Roll-X presenteras som det fullutrustade appliceringsbordet som ger en överlägsen produktionsmetod med hjälp av flatbed applicator-tekniken. Ett exemplar som endast använts för demo-visning under Öppet Hus-dagen erbjöds till ett attraktivt introduktionspris.

En helt ny MultiCam Apex3R fräsmaskin finns numera i lokalerna utanför Borås. Under Öppet Hus-eventet visades bearbetning av både akryl och trä samt aluminiumfräsning och det visionära kamerasystemet.

Även en ny Aristo skärmaskin fanns på plats. Här kunde man se hur man kan hanterar förpackningar, emballage, wellpapp och syntetmaterial av olika slag.

Epilog Laser firar 30 år som världsledande leverantör av de mest robusta och driftsäkra lasergravyrmaskiner, som finns på marknaden. Under eventet fanns specialister på plats som kunde berätta mer för intresserade besökare.

Rowmark, också en världsledande aktör, är Signcoms leverantör av skivmaterial för lasergravyr och även traditionell gravyr. Med Epilog och Rowmark får man en oslagbar kombination för perfekt resultat och nöjda kunder.

Lyssna och lär …
Under eventet hölls ett antal föreläsningar av kunniga, erfarna och pedagogiska föreläsare. Under temat; Limitless opportunities of LED UV, pratade Ivo van der Lem från Mimaki Europe.

Om Photoshop, Illustrator och Indesign berättade Tomas Holmqvist från Batteri Kommunikation AB och sist, men inte minst; Pascale Iskandar från Caldera, som höll sitt föredrag kring Workflow dedicated to Print Applications.

Byline;
Text; Lars Knapasjö
Foto; Elmer Törnquist & Mimaki