ECM-baserade biobläck

Publicerad
2018-06-21
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

Det svenska företaget Cellink har nu lanserat en ny biobläck-serie, vilken ska göra det möjligt för forskare att kombinera egenskaper hos ECM-baserade biomaterial med odling av celler i 3D-miljö. Under året kommer Cellink lansera flera nya biobläck i serien Cellink X Bioink.
3D-bioprinting har blivit en viktig teknik för att återskapa mikromiljön i den ursprungliga vävnaden, vilket möjliggör precisa utskrifter av flera celler i en definierad position. Hittills har printing av cellvävnad begränsats av bristen på ett biologiskt relevant biobläck, därför har Cellink utvecklat den nya serien med flera biobläck, med egenskaper som liknar den vävnadsspecifika extracellulära matrixen.

Extracellulär matrix, förkortat ECM, är en term inom biologin för substansen som finns mellan alla celler och finns i alla typer av vävnader.