God lönsamhet bland småföretagare

God lönsamhet bland småföretagare

Publicerad
2018-05-16
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

I en rapport från LRF Konsult fastställer man att år 2017 blev ett rekordår för svenska småföretagares lönsamhet. Resultatet är baserat på faktiska bokslut från 6 600 småföretagare runt om i landet.
Den genomsnittliga lönsamheten har ökat med 0,5 procentenheter, till 24,3% av omsättningen jämfört med år 2016. Men den största utvecklingen skedde hos småföretagen i norrlandsregionen Västernorrland och Jämtland, där lönsamheten ökade med 2% enheter.

– Lönsamheten har ökat för fjärde året i rad och landets småföretag är en tillväxtmotor för svensk ekonomi. De drar nytta av den rådande högkonjunkturen och bidrar också till bl a ökad sysselsättning, kommenterar Katarina Klingspor, VD på LRF Konsult.

Småföretagen i Uppsala ökade lönsamheten med 1,3 procentenheter, men Uppsala är den region där småföretagare har högst lönsamhet; 29,7% av omsättningen.

Branscherna
I rapporten tittade man närmare på fem branscher; handel, bygg, transport, service och konsulttjänster. Där den sistnämnda hade högst genomsnittlig lönsamhet om 26,3%. Tvåa kommer byggbranschen med en lönsamhet om 25,5%, transportföretagen har ett snitt om 24,3% och service samt handelsföretagen hade en lönsamhet om 23,6% respektive 9,9%.