Hemköp lanserar matsvinnsöl

Hemköp lanserar matsvinnsöl

Publicerad
2018-04-05
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Som första dagligvarukedja tar Hemköp in ett nyskapande ekologiskt öl bryggt på brödsvinn. Sju butiker blir först med ölet som bryggs av Qvänum bryggeri i samarbete med det internationella ölvarumärket Toast. Namnet på ölet blir Bröggd.

Hemköp och matsvinnsexperten Tristram Stuart, som initierat svinnölet Toast i England, tar nu ölet till Sverige. Stockholm och Lidköping är först ut och ambitionen är fler städer under året.

Att se över sortimentet och ta in varor, som hjälper till att minska matsvinnet är ett steg i en satsning, för att minska svinnet på flera plan. Under 2017 skänkte Hemköp ca 50 ton matsvinn till behövande; mat som annars skulle ha kasserats.

– Vi välkomnar initiativ som kan förnya vårt sortiment, samtidigt som vi tar tillvara på råvaror, som annars skulle ha kasserats.
– Öl bryggt på bröd är ett första steg och vi hoppas att fler leverantörer hakar på inom olika områden.
– Tillsammans minskar vi matsvinnet inom dagligvarubranschen, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.

Bröggd bryggs på brödrester från Dafgårds av Qvänum bryggeri. Ölet började säljas i slutet av januari i Stockholmsbutikerna Hemköp City, Mariahallen, Torsplan, Skanstull och Hornstull.
Lokalt runt bryggeriet säljer även Hemköp i Lidköping och Grästorp ölet. En krona per såld flaska går till Feedback; en välgörenhetsorganisation, som bekämpar globalt matsvinn.