För att minska arbetsskador

För att minska arbetsskador

Publicerad
2018-03-02
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Hela sex av tio hantverkare upplever fysiska men eller smärtor till följd av sitt arbete. Av dessa upplever nästan hälften smärtor i axlar och nacke, var tredje har värk i händerna.
Snickers Workwear tror att smarta arbetskläder ska minska arbetsrelaterade skador och sänka sjukskrivningstalen, därför deltar de i projektet; Smarta textiler för ett hållbart arbetsliv.

– Siffrorna visar tydligt behovet av att hitta smartare lösningar genom bättre arbetskläder för hantverkare. Vi arbetar löpande med att försöka väva samman teknik och IOT-lösningar med arbetskläder, säger Henry Lundberg, Sales Development Manager på Snickers Workwear.
– Att kunna bidra och dela med oss av vår erfarenhet för andra yrkeskategorier känns självklart.

I projektet deltar även 12 andra stora företag och högskolor, som tillsammans hoppas att på sikt kunna förebygga arbetsrelaterade skador genom arbetskläder som mäter, analyserar och visualiserar hjärtfrekvens, muskelaktivitet, ställningar, rörelse och adderad belastning.
Repetitiva och monotona rörelser ligger bakom många arbetsrelaterade belastningsskador med sjukskrivning och höga samhällskostnader till följd. Fordonsmontörer är en utsatt yrkesgrupp och Scania, som initierat projektet, ser stora utvecklingsmöjligheter.

– Vi tror att projektet kan ge friskare personer som i sin tur kan göra ett bättre och mer kvalitativt jobb. Resultatet blir lägre kostnader för både samhälle och individ samt ger oss en större konkurrenskraft, säger Lars Hansson, professor vid högskolan i Skövde och ansvarig för Smart Factory Lab på Scania.

Projektet påbörjades i början av 2017 och hittills har två prototyper börjat testas hos Scania i Södertälje; en handske som mäter handens kraft och vinkel samt en t-shirt med sensorer, som känner av ryggvinkel och ger ett system riktiga värden som gör att felaktig arbetsteknik kan korrigeras.
Produkterna kan även komma att lämpa sig inom andra yrkesgrupper inom exempelvis vård och byggindustri.

– Möjligheten att exakt och tydligt kunna mäta av hur handen används gör att det är lättare att göra en bedömning över hela arbetsdagen. Om handsken används av alla nyanställda inom fordonsindustrin, har vi stora förhoppningar om att betydligt färre ska drabbas av belastningsskador, säger Rasmus Behrens, från Feelgood som arbetar med produktionsergonomi på Volvo Cars.