Alla hjärtans dag är en populär högtid

Alla hjärtans dag är en populär högtid

Publicerad
2018-03-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Nästan varannan svensk uppmärksammade Alla hjärtans dag den 14 februari. Vanligast är att köpa en present till sin partner. För vissa delar av handeln är högtiden viktig och Svensk Handels rapport visar, att försäljningen av exempelvis blommor och choklad får ett rejält uppsving.

Bland dagligvaruhandlarna svarar fyra av tio (38%) att Alla hjärtans dag är viktig för försäljningen. Motsvarande siffra för handeln som helhet är 20%. Det tre vanligaste sätten att uppmärksamma högtiden är att köpa en present till sin partner, laga en extra fin middag hemma eller att gå på restaurang.

– Svenska folket uppskattar Alla hjärtans dag och möjligheten att visa uppskattning till de vi tycker om.
– Även om högtiden inte är avgörande för handeln i stort får vissa delbranscher en rejäl försäljningsskjuts, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Tre av fyra planerar spenderade mer än 100 kronor på att uppmärksamma Alla hjärtans dag. Majoriteten handlar för mellan 100-500 kronor. Män är något mer benägna än kvinnor att köpa en present till sin partner. Svensk Handels undersökning visade också, att en allt större andel köper presenter till någon annan än sin partner.