Vilka jobb skulle göras bättre av robotar och AI?

Vilka jobb skulle göras bättre av robotar och AI?

Publicerad
2018-02-26
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Personal

Mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto har låtit YouGov genomföra en nordisk undersökning, med 3 000 personer från Sverige, Norge och Finland som svarade på frågor om utvecklingen inom AI och dess påverkan på samhället.
Majoriteten av svenskarna tror att det kommer bli svårare att få jobb i framtiden, i och med att artificiell intelligens, AI, utvecklas i snabb takt. Många tror dessutom att dagens jobb skulle kunna utföras bättre av AI, men endast var tionde är övertygade om att deras eget jobb är i farozonen.

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där nya teknologier som AI kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden. Samtidigt har diskussionen i för hög utsträckning kretsat kring jobb som försvinner, när vi i själv verket även bör belysa de helt nya typer av yrken och uppgifter som uppkommer till följd av utvecklingen, säger Fredrik Ring, AI-specialist på Tieto.
– AI kommer att kunna ersätta många funktioner och uppgifter som människor inte alls klarar av, så som avancerad dataanalys inom olika områden. Men samtidigt ökar efterfrågan på yrken och kompetens som bygger på kreativitet och mänskliga interaktioner.

De jobb som flest svenskar tror skulle kunna utföras bättre än människor är; IT-support på 33%, buss- och taxichaufför på 28% och kassör på 27%. I andra änden av skalan finns läkare, lärare och sportkommentator, samtliga tre på 12%.
Glädjande är att endast 14% anser att AI skulle kunna utföra chefens jobb bättre. Så många som 71% anser att den nya tekniken kommer underlätta deras vardag och privatliv.

 

https://www.tieto.se/nyheter/jobben-som-skulle-goras-battre-av-en-ai-enligt-svenskarna