Region Skånes designstipendium 2017

Region Skånes designstipendium 2017

Publicerad
2018-02-06
Skribent
Redaktionen

För 28 år sedan föddes Hanne Pålsson i Skanör, Skåne och i slutet av oktober tilldelades hon Region Skånes designstipendium 2017.
Hanne är industridesigner och produktutvecklare av trygghetslarmet Vevios, som är ett mobilt och ergonomiskt trygghetslarm, vars fundamentala syfte är att hjälpa äldre och kroniskt sjuka.
Utvecklingen av Vevios började som ett examensarbete under industridesignutbildningen vid Lunds universitet och har baserats på hennes egna erfarenheter av jobb inom hemtjänsten. En första teknisk prototyp vidareutvecklades på Venture Lab i Lund, då togs även patent på larmet.

– Min affärsidé är att skapa en tryggare och säkrare vardag för äldre och kroniskt sjuka, genom att utveckla ett trygghetslarm som fungerar överallt, säger Hanne Pålsson i ett pressmeddelande.
– Detta ger frihet. Trygghetslarm har funnits sedan 1970-talet, men lite har hänt tekniskt och formmässigt för att förbättra dem. Jag tror Vevios är framtidens trygghetslarm som ska göra vardagen enklare, tryggare och friare.

I mars 2017 startade Hanne bolaget Stylos Design AB och under våren blev Vevios utvalt som finalistbidrag i världens största Wearable Technology Conference-mässa i München.
Larmet har under 2017 fått stor uppmärksamhet i media och positiv respons från äldre och anhöriga med kunskap om dagens bristfälliga larmsystem. Ökade investeringsbidrag har nu möjliggjort utveckling av mer avancerade testprototyper, som under våren 2018 kommer testas på äldre användare för vidare uppföljning och förfining.
Vidare har även teknik- och mobiltelefonföretag visat intresse för sambete. Vilket har ökat möjligheten för Hanne att introducera ett nytt, mobilt tryggetslarm på marknaden redan så tidigt som 2019.