Nu tre gånger snabbare

Nu tre gånger snabbare

Publicerad
2018-02-16
Skribent
Redaktionen

ACG Nyström bjöd den 23 november in till öppet hus mellan 9 och 17, i de utökade lokalerna på Älvsborgsleden 7 i Borås. Samma dag och samma klockslag öppnade även ACG Fyrtal upp sina lokaler.

Man kan väl inte säga att det blev mer än en succé. Runt 120 var anmälda att komma och då får man givetvis även räkna med några avhopp. Men totalt dök 123 intresserade besökare upp för att beskåda den nya textilprintern GTX från Brother, som är upp till tre gånger snabbare än GT3-serien.
Perry Sandell, affärsområdeschef för brodyr och textilprint, stod och demonstrerade för alla nyfikna, hur effektiv och smidig den nya GTX-printern faktiskt är. Med sina 1 680 munstycken per skrivarhuvud, vilket är fler än tidigare modeller, kan man göra högkvalitativa utskrifter på 1 200 x 1 200 dpi i rasande fart.
Denna textilskrivare är en jättelansering från Brother och det är förståeligt när den nya tekniken printar vitt i botten och färg samtidigt, istället för vit botten och färg för sig. Att den även har den största bredden av alla Brothers textilprinters är också ett lyft, utskriftsområdet är 406,4 x 535,4 mm.
På plats gavs även en inspirerande föreläsning av Karen från Madeira.

Ett avbrott är viktigt
Det bjöds på en trevlig lunch på övervåningen; champinjonsoppa eller fisksoppa, med pannkakor som efterrätt. När magarna var mättade kikade vi in hos ACG Fyrtal. Här var det svårt att få tag i någon, det var stundtals köer till maskinerna. Compress flatbädd UV-skrivare blev något av en blockbuster, men även gravyren fick oerhört mycket uppmärksamhet.
Compress iUV 600s är den kompakta skrivaren som levererar en tryckkvalitet på 1 440 dpi, med minsta droppstorlek på 3,5Ng pictoliter.

Visst, maskinerna och bolagen i ACG-gruppen är för sig intressanta. Men när Reimar Westerlind, som köpte A C Gustafsson 1961, bjöd på rundturer runt om i lokalerna var det något helt magiskt. Vilken fantastisk talare. Man kan lyssna på den mannen i timtal.
Det bjöds på mycket information och fin historia om ACG företagen. Exempelvis så hänger den första maskinbroderade mattan på väggen i entrén, precis bakom receptionen.
A C Gustafsson är det ursprungliga namnet på företaget som grundades för 97 år sedan, 1921, av svenskamerikanen Carl Axel Gustafsson. Reimar Westerlind köpte, som tidigare skrivet, A C Gustafsson 1961 och 1970 köptes konkurrenten Rudolf Nyström & Co och namnet fick bli ACG Nyström.
På så sätt sträcker sig en lång och gedigen historia sig bak ända till 1921. Idag erbjuder bolaget maskiner och service till tekoindustrin i Sverige, Finland, Ukraina och Baltikum. ACG Fyrtals historia kan dateras till januari 2010, då Reimar Westerlind startade ett samarbete med Rolf Valkiainen och Johny Sjödin, från före detta 4tal Lighthouse.

Reimar Westrtlind berättar historia.

Fyrtal har fyra fokusområden; Dekal och etikettskrivare, Rits och nålprägling, Lasergravyr och Fyrfärg.

– Dekal och etikettskrivare (Grön)
– Rits och nålprägling (Rosa)
– Lasergravyr (CO2 och Fiber) (Blå)
– Fyrfärg (UV-LED) (Orange)