Graphic Powers har en genial lösning

Graphic Powers har en genial lösning

Publicerad
2018-02-27
Skribent
Redaktionen

När Venture Cup Västs regionsfinal avgjordes i mitten på maj 2017 var Graphic Powers från Gothia Science Park Inkubator ett av fyra företag, som vann 50 000 kronor och är vidare till Sverigefinalen i Lund i september.

– Det är fantastiskt roligt, att det finns så många andra som också tror på min idé och produkt, säger Mats Löfberg, VD på Graphic Powers.

Över hundra av de närmare 400 tävlingsbidragen, som kom in till Venture Cup i år kom från Västsverige.

– Vinsten gör att vi snabbare kan bli klara med vår version av Graphic Tracer till Mac-datorer, förklarar Mats Löfberg.

Graphic Powers drivs av Mats Löfberg, som har över 25 års erfarenhet från utveckling av programvara inom den grafiska industrin samt av Steve Boek från USA, som sedan 2016 är delägare och jobbar med marknadsföring av Graphic Tracer.

Mats Löfberg har under sin långa karriär redan tagit fram flera olika program, som förenklar redigeringen. Våren 2016 antogs han med sin idé till Gothia Science Park Inkubator, för att samla alla produkter i ett eget företag.

Typografi – hetare än någonsin
Graphic Tracer är ett program, som har en unik algoritm som identifierar former och typsnitt oavsett om texten är lutande, vertikal, sammanpressad eller töjd. Återskapandet, som vanligtvis tar flera timmar, går på bara några minuter och sparar pengar samt redigeringstid för användaren.

Projekteringen av nästa produkt har redan startat. Graphic Powers använder sin unika algoritm för igenkänning av former och genom att bryta ut denna del av programmet, det vill säga skala ned och återanvända produkten, kan man skapa en ny applikation för typsnittsidentifiering.

Typografi är hetare än någonsin och antalet typsnitt växer explosionsartat. Det blir allt svårare för grafikproffs att känna igen, hantera och hitta typsnitt.