Glasindustrin kan få nya möjligheter

Glasindustrin kan få nya möjligheter

Publicerad
2018-02-15
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

I en förstudie från Vinnova har Swerea Swecast, tillsammans med Målerås Glasbruk, Karlebo Gjuteriteknik och RISE provat att gjuta glas i 3D-printade sandformar. Många försök gjordes, med formar tillverkade av olika sorters bindemedel.
Förstudiens fokus har legat på att kombinera den traditionella glasgjutningen med modern kunskap om additiv tillverkning av formar. Förutom att undersöka om det är möjligt att gjuta glas i printade formar, ställdes även frågan om det går att belägga formarnas insida med en aktivator för att stärka glasytan.

– Med metoden att använda additiv tillverkning, så ser vi att vi snabbt kan få fram en ny form direkt från en ritning och det gör att vi på ett smidigt sätt kan utföra tester av nya produkter samt tillverka mindre serier, säger Stefan Brandestedt, produktionschef på Målerås Glasbruk.
– Vi testar även olika beläggningar i formarna för att få fram en bättre yta på glasbitarna, vilket kan leda till kortare bearbetningstid i sliperiet.

Försöken gjordes på Målerås glasbruk och det tillverkades ett 30-tal formar med tre olika bindemedel; furan, fenol och vattenglas.

– Vi var i deras vanliga produktionsanläggning och då visade det sig att furan och fenol var mindre lämpliga att använda, eftersom det blev en stark doft när bindemedlet förbrändes. Arbetsmiljömässigt fungerade det inte så bra, säger Ulf Gotthardsson, forskningsingenjör på Swerea Swecast.

Däremot gav det tredje bindemedlet, vattenglas, positiva resultat. Vattenglas är det bindemedel som används av glasbruken när de formar i sand.

– Ja, det fungerade men glaset från vattenglasformarna fick en kornig yta. När furan eller fenol förbränns så försvagas sandformens ytskikt. Då kan glasmassan pressa tillbaka formytan så att glaset får en jämnare ytstruktur, fortsätter Ulf Gotthardsson.
– Vattenglas förbränns inte, glasytan från de formarna uppvisar tydliga avtryck från sandkornen. Även om sandkornen är små, så syns och känns avtrycket från dem mycket, men vi jobbar med att försöka förbättra detta inom projektet.

– Resultat som hittills har framkommit ser mycket spännande och intressanta ut. Vi ser detta som ett projekt att utveckla glastillverkning i framtiden, säger Stefan Brandstedt, produktionschef på Målerås Glasbruk.