Forskare; Kontanter blir olönsamt

Forskare; Kontanter blir olönsamt

Publicerad
2018-02-05
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Handelsrådet anordnande i början av oktober ett event där forskarna Niklas Andersson, från KTH och Jonas Hedman, från Handelshögskolan i Köpenhamn talade.
Enligt dem kommer Sverige bli det första landet i världen, som inte längre kommer använda sig av kontanter, överhuvudtaget. Men det är inte handlarna som driver detta, det är banker och konsumenter som slutar använda kontantbetalningar.

Med kärlek för kortet
Svenskarna älskar betal- och kreditkort, med dessa görs i dagsläget 71% av alla betalningar i hela landet. Samtidigt blir alltfler butiker och restauranger kontantfria. Det talades om konsumenternas bekvämlighet, bankernas ovilja att arbeta med sedlar och mynt samt att kontanthantering är för riskfyllt.
808 handlare i Sverige svarade på en enkät, där hälften tror på en utfasning till och med år 2025, drygt en fjärdedel tror att det dröjer med ett kontantlöst samhälle till år 2030.

– Många anser fortfarande att det är dyrare att ta emot kortbetalningar, men underskattar då den tid det tar att räkna upp pengar, skydda och transportera dem, säger forskarna.