En undersökning om smarta produkter

En undersökning om smarta produkter

Publicerad
2018-02-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

2 017 medlemmar har svarat på frågor om uppkopplade hemelektronikprylar, i MediaMarkts Teknikpanel under oktober 2017. Högst upp på önskelistan hos teknikälskare, ligger ett uppkopplat belysningssystem.

– Vår undersökning bekräftar det intresse som vi ser i våra varuhus när det kommer till smarta hem-produkter. Kategorin har vuxit otroligt mycket bara de senaste åren och vi kan se att allt fler börjar bli nyfikna på ny teknik, som förenklar livet hemma, säger Per Kaufmann, VD på MediaMarket i Sverige.

Få personer äger uppkopplade vitvaror
En av tre i undersökningen uppger att de äger fler än 10 uppkopplade teknikprodukter. De flesta äger uppkopplat ljudsystem, 31% svarade att de hade ett. Ungefär var fjärde person äger också ett larmsystem som går att koppla sig till via mobil eller dator.
Däremot angav endast 2% att de hade en uppkopplad kyl eller frys, 3% och 4% svarade att de hade en uppkopplad diskmaskin och tvättmaskin.

– Det har pratats väldigt länge om smarta vitvaror, men än så länge har produkterna inte helt tagit sig in i landets hushåll, säger Peter Kaufmann.
– Dock ser vi i undersökningen att intresset för den här typen av produkter är stort. Fler än var fjärde person skulle vilja äga en uppkopplad kyl eller frys. Jag tror därför att vi kommer se en stor ökning framöver, där allt fler kommer köpa smarta vitvaror.

Ett uppkopplat belysningssystem toppar listan, på vilka smarta produkter som de svarande planerar att köpa inom de närmaste 1-2 åren, hela 37% svarade detta. Var tredje planerar att köpa ett smart ljudsystem och 24% har för avsikt att inhandla ett uppkopplat larm- eller övervakningssystem.
Värt att nämna är att var tredje uppgav att de inte planerar att köpa några smarta produkter inom de kommande två åren.