En lyxvara behöver en lyxig förpackning

En lyxvara behöver en lyxig förpackning

Publicerad
2018-02-28
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Förpackning

Det finska destilleriet Lignell & Piispanen vann förstapris för dillvodkan Gustav, på den högt uppskattade tävlingen International Wine and Spirits Competition i London. Utmärkelsen blev som en tidig födelsedagspresent, då företaget strax efter tävlingen firade 165-årsjubileum.

– Vi visste att vi hade lyckats skapa en enastående produkt, men tävlingssuccén var överväldigande och har redan avspeglats i ökad försäljning, säger Harri Nylund, VD på Lignell & Piispanen.
– Dillvodkan är en Finland 100-jubileumprodukt, så på sätt och vis är detta också en seger för Finland.

För att återspegla vodkans rena karaktär, anlitades den finska designern Jaani Vaahtera för att designa flaskan. Till förpackningen anlitades det finska företaget Starcke, som insåg att en ny typ av kartong var nödvändig, då flaskan var tung och behövde en hållfast förpackning med utmärkta tryckegenskaper.

– För kunderna är förpackningens utseende och känsla förstås det viktigaste, men utan hållfast kartong av högsta klass är det omöjligt att skapa en elegant förpackning. Särskilt om man vill prägla eller foliera den, säger Harri Nylund.
– Därför kontaktade vi Kotkamills. Vi visste att deras nya kartongmaskin skulle kunna producera en kartong med rätt egenskaper.

Koktamills är ursprungligen ett sågverk, grundat av norrmannen Hans Gutzeit år 1872 i staden Kotka. Idag är det både ett sågverk och pappersbruk, som idag ägs av Stora Enso.
En hållfast falskartong med en ytvikt på 450 g/kvm och en tjocklek på 800 mikrometer togs fram. Ilkka Harju, innovationschef på Starcke, kallar kartongen för en lätt tungviktare, då den ger flaskan ett utomordentligt skydd samtidigt som den är relativt lätt.