En förpackningstävling från BillerudKorsnäs

En förpackningstävling från BillerudKorsnäs

Publicerad
2018-02-13
Skribent
Redaktionen

Designtävlingen PIDA Tyskland, som anordnas av BillerudKorsnäs, gick av stapeln den 9 november i den tyska staden Ludwigsburg. Utmaningen som de tävlande lagen ställdes inför var att ta fram en nyskapande förpackning som sticker ut i butikshyllan, har ett ökat kundvärde och samtidigt tar ansvar för miljön.
Högsta vinsten gick till ett lag studenter från Mediehögskolan i Stuttgart med förpackningslösningen WatchOut. Laget bestod av Andra Frair, Ellen Vieth, Jessica Raich och Marina Hockstrasser. Enligt juryn lyckades studenterna skapa en snygg, smart och framförallt hållbar förpackning, som är ämnad för armbandsur och andra lyxartiklar.
Ett annat lag från Mediehögskolan i Stuttgart vann i kategorin hållbarhet, med förpackningen Interdent av Eva-Marie Frank, Sebastian Spörer, Vanessa Hoffer och Gabriel-Marius Popescu. Interdent är en förpackning där det används minsta möjliga mängd kartongmaterial, samtidigt som den är en attraktiv och konsumentvänlig lösning.
Men det var inte bara lag från Stuttgart som vann, bästa innovationsnivå gick till ett lag från Högskolan för tillämpad vetenskap i München; The ShellBox. Ramona Rabl, Leoni Strohbeck, Jessica Hofmann, Antonia Krapf och Caroline Jaap imponerade juryn med en förpackning av sofistikerade, funktionella mekanismer. I konceptet integreras två fack med flexibla volymer; en för exempelvis pistaschnötter och en annan för skal eller annat avfall.
Den limlösa kartongkonstruktionen ReMove tog hem vinsten i kategorin Hyllpåverkan, skapad av ett lag bestående av Hagen Neugebauer och Jürgen Schuster från Högskolan för tillämpad vetenskap i Leipzig. Förpackningen är utformad som en handväska, som med sin imponerande design kan eliminera användandet av plast vid förpackning av exklusiva frukter. Juryn var mycket imponerade av genomförandet.
PIDA är en förkortning för Packaging Impact Design Award och 2017 är tolfte året i rad som tävlingen genomförs av BillerudKorsnäs. Tidigare i år har PIDA även hållits för svenska och franska studenter, i Stockholm respektive Paris. Juryn består av ett antal personer väl insatta i förpackningsbranschen.