Inredningsarkitekten är ny VD

Inredningsarkitekten är ny VD

Publicerad
2018-01-15
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Personal

Märta Friman, som är utbildad inredningsarkitekt och möbelformgivare på Konstfack i Stockholm, har blivit rekryterad till VD-positionen i föreningen Handarbetets Vänner, förkortat HV.

– Märta Friman är en inredningsarkitekt med ett djupt kunnande inom form och design, stark kvalitetskänsla och förankring i kulturhistorien. Hon kommer till HV efter några års intressant karriär inom arkitektur och formgivning, områden där HV ser en viktig framtida marknad, säger Annika Öhrner, ordförande vid HV.
– Märta Friman är rätt person att leda arbetet med att, tillsammans med vår kunniga personal, fortsätta förvalta och utveckla HVs viktiga roll inom kulturarv och samtidskonst.

Senast kommer Märta Friman från Studio Stockholm Arkitektur, där hon var studiochef. Innan dess var hon partner på White Arkitekter och ansvarade för Stockholmskontorets inredningsavdelning. Märta driver även en egen verksamhet och har formgivit möbler till bl a Svenskt Tenn och Gärsnäs.

– Det finns stora värden i HVs breda verksamhet och historia. Med min kunskap från närliggande områden hoppas jag kunna berika innehåll och lyfta fram nya sidor, säger Märta Friman.
– Ett exempel är HVs mönsterarv som längtar efter en ny publik och nya sammanhang. Jag vill också fortsätta med det pågående arbetet med att göra HV mer utåtriktat och visa det textila hantverket; hur kompetens, teknik och konstnärskap har utvecklats historiskt och in i vår tid.

Märta Friman tillträde den 1 januari i år.