En summering från Sign&Print… med Pack

Publicerad
2018-01-08
Skribent
Redaktionen

Rent konkret kan man beskriva det nya konceptet från AGI som en succé; Sign, Print & Pack. Där den danska staden Odense fick vara först med att påvisa kraften. Det blev en både stor och bred mötesplats, där besökarna kom från alla led i kedjan; från producenter och grossister, till återförsäljare och slutkund.

– Det märks att Danmark har högkonjunktur, mässan är 75% större än för två år sedan, säger Lis Lykke, mässgeneral, till branschtidningen Sign&Print.

Om det beror på högkonjunkturen, eller om det beror på den utökade bredden tål att tänka på. Här fanns något för alla; tryckpressar, storformat, efterbehandling, förpackning, logistik och mycket där till.
Konica Minoltas nya AccurioPress C6100 blev troligen mässans första försäljning och banade vägen för affärerna som efterföljdes. När eftermiddagssolen sjönk på torsdagen, dök det upp skyltar om sålda maskiner lite överallt, bland mässans över 60 utställare.

En luftbubbla sumpade vinsten
Hexis stod som sponsor till det danska mästerskapet i wrapping, där tävlingsdeltagarna slog in bilar och hjälmar i snygga dekorfilmer.
Alla deltagare var väldigt jämlika, poängmässigt. Den förtippade segraren Simon Manley Jochumsen, tappade ledningen när en luftbubbla kom i vägen. Jan Edelgaard tog hem första placeringen, mycket tack vare för sitt lugna arbetstempo.

– Jan verkade inte stressad alls. Han var så avslappnad genom hela tävlingen, säger Stephan Jørgensen, en av domarna.

Därmed fick Jan Edelgaard sin biljett för att tävla i Fespa world wrap master 2018, vilket går av stapeln 15-18 maj i Tysklands huvudstad Berlin.
Herman Brænder och Morten Bak Fredslund, kom på plats två och tre.

På scen
Det hördes mycket spännande från den kreativa scenen. Där stod Kåre Bjørn Jensen från Intellia och inspirerade om digital automation, optimering och värdeskapande. Intellia betjänar hundratals danska medieföretag och marknadsavdelningar med kurser i en mängd olika program.

Visutech ordnande sitt omtalade Visutech Digital Academy, vilket inledde med Søren Winsløw och fokus på Digital Singage.
Dag två avslutades med Esben Mols Kabell, från Lastertryck och Thomas Ladefoged, från Bordin-groppen. Det var en hektisk debatt om framtiden för kommunikation och tryck, som drog många åhörare.

Bästa …
Vink Plast tog första pris i kategorin Bästa monter.

– Nyckelordet var ett brett utbud. Det skulle vara som att gå in i en godisbutik, med massor av produkter. Akrylfärgerna fick bli godis, säger Helle Houl Zepernick, marknadschef på Vink Plast.

Svenska AddExport från Karlstad, var på plats när Obelisk Foam Plotter vann pris som Årets bästa skylt- och expoprodukt, tillsammans med den danska återförsäljaren Vikiallo. AddExport är generalagent för frigolitskäraren i Norden och Baltikum.

– Vi ser ett otroligt stort intresse, för att enkelt kunna tillverka 3D-skyltar. Med Obelisk Foam Plotter kan alla tillverka profilbokstäver, även de företag som idag inte har fräsmaskiner eller metallproduktion, säger Markus Ryberg, VD på AddExport.
– Obelisk tar liten plats och passar hos alla skyltföretag och monterbyggare. Tillverkning av skyltar i polystyren är kostnadseffektivt, då materialet är billigt i förhållande till värdet på den färdiga skylten. Det finns helt enkelt möjlighet att tjäna pengar här.

Den danska mässan hölls mellan den 20-21 september och anordnades av AGI, som bl a sköter varumärkena Sign&Print, 3dp, Packsweden samt Cap&Design. Nästa mässa hålls i Riga mellan den 28 februari och 1 mars.