Appen som väljer kläder

Appen som väljer kläder

Publicerad
2018-01-04
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Att välja kläder efter väder kan vara svårt för personer med kognitiv funktionsnedsättning, därför finns nu appen Kläder efter väder, från Myndigheten för delaktighet.
Det handlar om en figur i appen, som har ständig kontakt med SMHI och då alltid är uppdaterad efter väderprognosen under de nästkommande åtta timmarna. Figuren väljer mellan 15 olika uppsättningar av kläder, beroende på vilken väderlek som förutspås.

– Idén kommer från en ung kvinna i en inspirationsfilm om välfärdsteknik, som ligger på vår webb, säger Monica Rydén, tillförordnad avdelningschef för kunskap och riktlinjer på Myndigheten för delaktighet.
– På hennes önskelista stod, förutom att få ett jobb och kunna göra bankärenden själv, en app som kunde hjälpa henne att välja lagom varma kläder på morgonen. En sådan fanns inte då, men den finns nu.

De 15 olika uppsättningarna kläder täcker in ett intervall med yttertemperaturer mellan -40 och +40 grader Celsius. Om en värmebölja väntas, visar den tecknade figuren upp sig i kortbyxor, t-tröja och sandaler. Vid kyla kan figuren istället ha mössa, halsduk, täckjacka, tjocka vantar och kängor.
Att ha en kognitiv funktionsnedsättning är idag inget ovanligt, en stor del av befolkningen kan ha svårt att planera, koncentrera sig, skapa rutiner, lösa problem och tänka abstrakt; något som kan komma till användning i valet av kläder för dagen. Orsaken bakom kan vara utvecklingsstörningar, psykisk ohälsa, förvärvade hjärnskador eller demenssjukdomar.

– Vi gjorde först en prototyp, som vi lät ett antal fokusgrupper i en daglig verksamhet testa. Många var väldigt positiva och sedan dess har vi gjort en rad förbättringar. Jag tror absolut den här appen kan bidra till ett mer självständigt liv för många, avslutar Monica Rydén.

Något som gör appen extra användarvänlig är att användaren kan lägga till bilder på sig själv, i olika kläder, som komplement till originalbilderna av figuren.