Mässan med lite för alla – Labelexpo

Mässan med lite för alla – Labelexpo

Publicerad
2017-12-08
Skribent
Redaktionen

Redaktionen för Screen&Marknaden hade helt enkelt inte resurser att besöka den ytterst intressanta mässan Labelexpo Europe, som gick av stapeln den 25-28 september på Brussels Expo i Bryssel, Belgien. Istället fick vi ägna oss åt att besöka ett antal av de ca 650 utställarnas hemsidor och läsa eminenta reportage i fackpress som bl a Sign&Print.

Labelexpo, som första gången arrangerades år 1980, upptog inte mindre än nio utställningshallar i Brussels Expo under de fyra dagar, som mässan höll på. Vid förra mässan år 2015 kom 35 739 besökare och antalet utställare var lite drygt 650. I år steg antalet besökare till imponerande 37 724 personer.
Det betyder att det också var ganska trångt både i och mellan de olika montrarna. Något som måste tolkas som att etikettbranschen har goda tider och går en ljus framtid till mötes.

Hybridpress från Durst
I en monter tillhörande Durst visade man, tillsammans med den italienska maskintillverkaren Omets, sin hybridpress Tau 330 RSC och en konventionell efterbehandlingsutrustning ur Omets Xflex-serien.
Tau 330 RSC är en UV- och bläckstråleskrivare för förpackningar och etiketter med kapacitet på 1 452 kvm/tim. Den har en utskriftsbredd på 13 tum, upplösning på 1200×1200 dpi och en utskriftshastighet på maximalt ca 78 m/min. Lägg till det åtta färgverk; CMYK, W och OGV och den klarar i princip Pantones färgrymd helt och hållet. Den kan lätt kombineras med en laserskärare.

Säkerhet hos HP
En av de största montrarna på Labelexpo hade HP, som visade upp merparten av sitt digitala sortiment för förpacknings- och etikett-tryck. Enligt uppgift uppgick deras monteryta till drygt 2 400 kvm.
Här demonstrerades etikettpressen HP Indigo 8000, som fått ökad kapacitet och högreproduktionshastighet. Den rullade på sida vid sida med den digitala pressen HP Indigo 20000; en rullbaserad digitaltryckslösning i mellanformat för förpackningar, etiketter och krympfilmsapplikationer.

Man tog också upp frågan om säkerhetslösningar och besökarna fick lära sig mer om varumärkesskydd och produktidentifiering.
HPs GEM-teknik, som tillsammans med JetFx-tekniken, gör det möjligt att producera helt digitala utsmyckningar i ett flöde, var också på tapeten. Här handlade det om det mesta från partiella och taktila lacker, specialeffekter och digital foliering.

Kodak imponerar
Uppenbarligen är sjufärgsseparationer här för att stanna. Kodak har sitt system för flexoklichéer, som gör att man kan nå ett färgspektrum som i princip gör PMS-färger överflödiga. Givetvis är det en klar fördel att man slipper blanda färg, tvätta färgverk och få de långa stillestånden. Den digitala tekniken skapar möjligheter som tidigare inte var genomförbara i bristen på funktionella färgalternativ.
Kodak har arbetat med flexoklichéer i mer än tio år och under det senaste året har de haft en tillväxt på 20%, jämfört med marknadens totala tillväxt på bara 5%.

Kollegan Sign&Print kunde berätta, att HP redan under de första mässdagarna sålt tryckpressar till PRNT i Malmö, Ellko i Norge och 4labels i Danmark. Alla tre tryckerierna köpte varsin HP Indigo WS6800, som är värstingpressen för etikettproduktion. Dessutom har alla tre redan en liknande maskin, som de nu kompletterat med ytterligare kapacitet. Strongpoint har löpt linan helt ut och köpt den stora 8000-linan med två tryckenheter.

Nilpeter och Epson
Andra utställaren med intressanta nyheter var bl a danska Nilpeter, som kompletterat sitt flexosortiment med en ny flexopress; FA och en vassare version av den digitala hybridpressen Panorama, där man designat om konverterings- och flexotryckenheterna samt uppgraderat tryckpressens mjukvara.
FA kan skriva ut på flera substrat och har ett smidigare användargränssnitt och mobila utskriftskontroller. Man har också sin sk clean hands-teknik, för att minimera att operatörshänder vidrör maskinen och smutsar ner tryckjobben.

Självklart fanns Epson på plats med bl a ColorWorks C7500 och C7500G. Den första kör med ett bläck för obestrukna etiketter. Den arbetar snabbt och producerar slitstarka och reptåliga etiketter. Den senare; C7500G har ett bläck, som ger många fler möjligheter att skapa glansiga och tjusiga etiketter, men i gengäld är de tryckta etiketterna inte riktigt lika slitstarka.

För den envetna besökaren betyder 650 utställare och lika många montrar, att det handlar om mer än 160 montrar och drygt två utställningshallar per dag. Det säger lite om hur stor Labelexpo har blivit och också hur svårt det är att ge en heltäckande och rättvisande bild av vad som fanns att beskåda.
Vi kan dock konstatera att pressreleaserna och nyhetsbreven var många och utbudet av bilder nästan oändligt.

Nästa Labelexpo äger rum 2019 på Burssels Expo i Belgien.