Var tar det vägen?

Var tar det vägen?

Publicerad
2017-11-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Det finns över 2 500 offentliga badplatser i Sverige, där det sker provtagning av bakterier. I dag sker dock ingen regelbunden officiell mätning av kemikalier. IVL Svenska Miljöinstitutet har genom åren gjort mätningar vid två tillfällen i badvatten. Detta på uppdrag av Naturvårdsverket.

Med fem års mellanrum, har IVL:s forskare mätt halterna av 22 kemiska UV-filter i vattnet vid badplatser runt om i landet. Tretton av filtren återfanns i ytvattnet
vid baden.

– Vi har sett att en solig dag i augusti hittar vi flera kemiska UV-filter i ytvattnet. De här kemikalierna sprider sig någon kilometer i vattnet från badplatsen och lagras i sediment.
– Exempelvis var nivåerna av UV-filtret benzofenon-3 så höga att det kan finnas en risk för att organismer som lever i sedimentet påverkas negativt, säger Mikael Remberger, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sifoundersökningen visar, att två av fem svenskar, 38%, funderar på var kemikalierna i solkrämen tar vägen när de badar i hav och sjöar. Bland kvinnor är det nästan varannan, 48%, som funderar på var kemikalierna tar vägen.

– Självklart är det viktigt att skydda huden mot farlig UV-strålning. Bästa sättet är att undvika solen mitt på dagen, hålla sig i skuggan och att bära heltäckande kläder.
– På så sätt undviker vi onödig spridning av kemikalier, säger Mikael Remberger.

Tre tips för dig som vill njuta av solen på ett hållbart sätt.
1. Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon.
2. Var i skuggan mitt på dagen (kl 11–15), då solen är som starkast.
3. Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar.