Tryckeriet som får uppdraget

Tryckeriet som får uppdraget

Publicerad
2017-11-23
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Den 9 september 2018 är det val i Sverige och med det ska drygt 674 miljoner valsedlar tryckas, packas och skickas till Sveriges alla kommuner. Nilssons Tryckeri i Bjärnum fick jobbet att skriva ut 377 miljoner namnvalssedlar och 110 miljoner partivalssedlar, plus ytterligare sedlar till för de som röstar blankt.
Postnord Stålfors har fått ansvaret för de ytterligare 187 miljoner namnvalssedlar, som ska tryckas.

– De blanka valsedlarna kör vi i höst och fram till januari-februari. Sedan kör vi namnvalssedlar under april, maj, juni och juli, säger Anders Jacobsson, VD på Nilssons Tryckeri till branschtidningen Sign&Print.
– I sig är det inget svårt tryckjobb, men det gäller att hålla koll på alla sorters valsedlar och att de är rätt adresserade.

– Det är stora mängder under en kort period. Det gör att det blir en stor påfrestning på produktionen. Det gäller att hinna med allt annat man kör också. Normalt brukar vi inte köra mer än ett skift, men nu i samband med det här blir det tvåskift.

Valsedlarna trycks i offset, med UV-torkning. Vid omval eller extraval ska tryckerierna sköta detta också.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman