Experter; framtidens skolmöbler bör uppmuntra rörelse

Experter; framtidens skolmöbler bör uppmuntra rörelse

Publicerad
2017-11-01
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

I en ny trendrapport från Kinnarp menar flertalet experter att framtidens skolmiljöer kommer fokusera på mer rörelse i klassrummen för ökad kunskapsinlärning. Senaste trenden inom skolvärlden heter; Learn with brain and body. Den syftar på att det inte räcker med att endast hjärnan ska stimuleras, utan hela kroppen behöver engageras. Ett exempel kan vara att så kallade klassrumsgym, vilket är en yta i eller nära klassrummet som är avsatt för rörelse med redskap.
Skolbarn i Sverige är sämst i Norden på att röra sig, vilket framkommer i en rapport från Nordiska ministerrådet och visar att hela 68% av skolbarnen är inaktiva.

– Fysisk aktivitet förbättrar inte bara hälsan utan även kognitiv förmåga, både akut och på lång sikt. Under de två första decennierna spenderar barn en stor andel av sin tid i skolan.
– Således har skolan en unik möjlighet att påverka barns nivåer av fysisk aktivitet och främja hälsosamma levnadsvanor. Exempelvis genom att skapa miljöer som främjar fysisk aktivitet och införa korta aktivitetsavbrott under lektionstid, säger Daniel Berglind, forskare vid Karolinska institutet.

I rapporten framkommer det att teknik kommer främja rörelse i framtiden, genom sensorer som ändrar möblernas läge och uppmanar eleverna att ställa sig upp när de har varit stillasittande en längre tid.

– Precis som att många arbetsplatser är inredda med möbler som främjar rörelse börjar klassrum och lärmiljöer anpassas så att inte eleverna blir stillasittande för länge.
– Från skolor har vi märkt av en ökad efterfrågan av mobila möbler, ljuddämpande produkter och stolar som ger utrymme till rörelse utan att de låter. Mycket kommer att ske inom utvecklingen av skolinredning de kommande åren, säger Anders Larsson, Next Education Manager på Kinnarps.

Förutom trenden Learn with brain and body, listas även ytterligare nio trender i Kinnarps trendrapport. Exempelvis anges både Virtual Reality och Augmented Reality som kommande trender.