EKO-notiser #7 2017

Publicerad
2017-11-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Arbetskraftskostnaderna ökade
Det preliminära arbetskostnadsindexet för den privata sektorn har för juli beräknats till 122,9 för arbetare och 126,8 för tjänstemän. Sedan juli 2016 har arbetskraftskostnaden ökat med 1,7% för arbetare respektive 2,6% för tjänstemän.

Bostads- och hyresrätter
I Sverige finns det drygt 26 000 bostadsrättföreningar, med nästan 992 000 lägenheter. Däremot är hyresrätt fortfarande den vanligaste upplåtelseformen, med ca 1 430 000 lägenheter.

Byggkostnaden steg
Faktorprisindex för flerbostadshus gick upp med 0,1% mellan augusti och september 2017. På årsbasis ökade faktorpriserna med 2,6%.

Expansiv budget driver på
Den expansiva budgeten driver på tillväxten och sysselsättningen nästa år. De ljusa utsikterna för industrin ökar också investeringarna betydligt och exporten blir en stark tillväxtmotor. Samtidigt hålls uppgången tillbaka av den tilltagande bristen på arbetskraft med rätt kompetens. Trots bristen på arbetskraft tar löneökningarna inte fart nämnvärt och inflationen, som de senaste månaderna stigit till över 2%, faller tillbaka igen nästa år.

Försäljningsvolymen ökade
Försäljningsvolymen ökade med 2,8% i augusti 2017 jämfört med motsvarande månad 2016. Dagligvaruhandeln ökade med 1,3%, medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,8%.

Handelsnettot i augusti
Varuexporten uppgick under augusti 2017 till 99,9 miljarder kronor och varuimporten till 105,3 miljarder. Det ger ett handelsnetto på -5,4 miljarder kronor.

Högre hyror i år
Hyran per kvadratmeter för nybyggda hyreslägenheter år 2016 var 1 722 kr/kvm för riket som helhet jämfört med år 2015, då motsvarande belopp var 1 694 kr/kvm. Detta innebär att hyran i årets nyproducerade hyresbostäder är 1,7% högre i genomsnitt än föregående års nyproducerade hyresbostäder. Den procentuella ökningen är dock i år lägre än föregående år.

Inflationstakten september
Inflationstakten enligt KPIF var 2,3% i september, vilket är oförändrad inflationstakt från augusti 2017 . KPIF steg med 0,2% från augusti till september 2017. Inflationstakten enligt KPI var 2,1% i september.

Kraftigaste investeringsökningen
Svensk ekonomi växer och högkonjunkturen i byggindustrin fortsätter. Det visar Sveriges Byggindustriers nya konjunkturrapport.
– Investeringarna i bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler, såsom förskolor och sjukhus, ökar med 12% under 2017. Det är den kraftigaste investeringsökningen på mer än ett decennium, säger Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Sveriges Byggindustrier.

Medianinkomsterna stiger
Under 5-årsperioden 2011-2016 steg medianinkomsterna i Sverige 13%. För kvinnor var ökningen 15% och för män 10%. I fasta belopp var medianbeloppet 2016 för båda könen 270 000 kronor.

Minskad produktion
Produktionen inom näringslivet minskade med 1,2% i augusti jämfört med juli. Jämfört med motsvarande månad föregående år ökade produktionen med 6,5%.

Ner för industriproduktionen
Produktionen inom industrin minskade i augusti 2017 med 1,7% jämfört med juli. Jämfört med augusti föregående år ökade produktionen med 7,3%.

Nya bilar minskade
Under september månad 2017 nyregistrerades 32 543 personbilar, en minskning med 3,1% jämfört med september månad föregående år.

Näthandeln tar plats
Nu har modehandeln på nätet haft en fin försäljningsökning på 14% under årets andra kvartal och klarade senvåren med goda betyg.

– I ljuset av den kräftgång som butikshandeln haft under perioden får detta betraktas som ett styrkebesked av e-handlarna.
– Det är även troligt att övergången till e-handel är en av orsakerna till de fysiska klädhandlarnas svaga utveckling, skriver Postnord i rapporten som tas fram i samarbete med Svensk Digitalhandel och HUI Research.

Mode är en etablerad bransch, som haft fina tillväxttal under årets första sex månader, men den globala konkurrensen beskrivs som stenhård. Även fortsatt toppar Kina, Storbritannien, Tyskland och USA listan på de länder dit svenska konsumenterna vänder sig för inköp.
Kläder och skor är fortsatt de mest handlade varorna i näthandeln och stod under perioden för 38%.

Totalt ökade e-handeln under andra kvartalet 2017 med 15%, jämfört med samma period i fjol. I rapporten skriver Postnord att en brytpunkt nu är nådd, då e-handeln för första gången stod för hela sällanköpsvaruhandelns försäljningstillväxt.

Orderingången minskade
Industrins totala orderingång minskade med 1,8% i augusti 2017 jämfört med juli. Jämfört med augusti föregående år ökade orderingången med 6,3%.

Producentpriserna sjönk
Producentpriserna totalt sjönk med 0,8% mellan juli och augusti. Under samma period sjönk priserna med 1,8% på exportmarknaden och med 1,3% på importmarknaden under inverkan av en starkare krona. På hemmamarknaden var priserna oförändrade.

Stark tillväxt Q2
Tillväxten tog ny fart under andra kvartalet och Sveriges ekonomi uppvisade den högsta tillväxttakten sedan fjärde kvartalet 2015. Exporten lyfte tillväxten, men även de fasta bruttoinvesteringarna ökade och lämnade ett betydande bidrag.

Starkt läge för industrin
Barometerindikatorn steg från 110,5 i augusti till 113,8 i september. Det är sjätte månaden i rad som indikatorn överstiger 110, dvs indikerar betydligt starkare tillväxt än normalt i svensk ekonomi.
Ökningen i september beror främst på ytterligare förstärkta signaler från tillverkningsindustrin, vars konfidensindikator därmed nådde en ny högstanivå. Övriga företagssektorer bidrog något negativt till barometerindikatorn och hushållens syn på ekonomin förbättrades endast marginellt.

Stigande småhuspriser
Småhuspriserna steg med nästan 3% under tredje kvartalet 2017, jämfört med andra kvartalet. På årsbasis, tredje kvartalet 2017 jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med nästan 9%.

Sysselsättningen ökar
Antalet sysselsatta i åldern 15-74 år var 5 052 000 i september 2017. Det var en ökning med 136 000 jämfört med september 2016. Antalet arbetslösa uppgick till 332 000, vilket motsvarar ett arbetslöshetstal på 6,2%. Antalet arbetade timmar var i genomsnitt 171,2 miljoner per vecka. Säsongrensade och utjämnade data visar på en ökning av sysselsättningen samt små förändringar av arbetslösheten som uppgick till 6,7%.

Tjänsteproduktionen ökade
Tjänsteproduktionen ökade med 0,1% i augusti 2017 jämfört med juli. I kalenderkorrigerade tal ökade tjänsteproduktionen med 5,2% i augusti, jämfört med motsvarande månad 2016.

Upp för restauranger
Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 2,8% under augusti 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången hade nöjesrestauranger, pubar och barer som ökade med 6,4%.

Uppåt för kläder, men skor tappar
Tittar man på Detaljhandelsindex blev augusti en tråkig månad försäljningsmässigt för skohandeln. Kanalförskjutningen är påtaglig inom modehandel och all tillväxt sker nu i e-handeln, påpekar HUI Research och SCB i rapporten.

Försäljningen i klädhandeln ökade med 0,7% i augusti och kalenderkorrigerat ökade försäljningen med 2,1%. Motsvarande siffror för skohandeln är negativa med en minskad försäljning om 5,7% och ett tapp om 3,3% mätt i kalenderkorrigerade priser.
I sport- och fritidshandeln ökade försäljningen i augusti med 3,4%.

I rapporten skriver HUI Research och Statistiska centralbyrån, att under första halvåret nåddes även en milstolpe i sällanköpsvaruhandeln, då hela tillväxten kan hänföras till den växande e-handeln. Det innebär att när e-handelns försäljningstillväxt i kronor och ören räknats av, uppvisade sällanköpsvaruhandelns butikshandel en nolltillväxt.
Om detta är ett trendskifte återstår att se, men på längre sikt pekar utvecklingen mot att butikshandeln får en allt tuffare vardag. I branscher som elektronikhandeln, klädhandeln och sporthandeln är kanalförskjutningen redan påtaglig.

Försäljningsvolymen ökade totalt med 2,8% i augusti 2017 jämfört med motsvarande månad 2016. Omsättningen för detaljhandeln totalt ökade med 3,2% mellan augusti 2016 och augusti 2017.

Ökad försäljning av livsmedel
Den totala försäljningen av livsmedel och drycker uppgick 2016 till 271 miljarder kronor och ökade därmed med 11 miljarder kronor jämfört med 2015. Det motsvarar en uppgång på 4,4 %. Korrigerat för prisförändringar är uppgången 3,1%.

Ökad hushållskonsumtion
Mellan augusti och juli ökade hushållens konsumtion med 0,4%. Under senaste tremånadersperioden ökade konsumtionen med 0,9%, jämfört med föregående tremånadersperiod. Hushållskonsumtionen ökade med 3,2% under augusti 2017 jämfört med motsvarande månad föregående år.

Ökad tillväxttakt för hushållens lån
I augusti hade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) en årlig tillväxttakt på 7,1%, vilket innebär att tillväxttakten ökade med 0,1 procentenheter jämfört med i juli.

Ökning av miljöintäkter
2015 ökade statens miljöskatteintäkter med mer än 6 miljarder kronor jämfört med året innan. 89% av ökningen kommer från näringslivet och hushållen och består av energiskatter och fordonskatt. Ökningen är ett trendbrott efter tidigare minskande eller stillastående miljöskatteintäkter.