Allfix fixar allt

Allfix fixar allt

Publicerad
2017-11-06
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Screen&Marknaden ingår i en liten företagsgrupp som har tre affärsområden. Utöver själva tidningen som står för ca 25% av den totala omsättningen, så har vi också affärssystemet TimeApp och ett litet lokalt fastighetsbolag. För närvarande är jag VD i samtliga verksamheter, vilket det snart kommer att bli en ändring på. Fast det är också ett tecken på min totala fascination av entreprenörskap och företagande. Det här att få bygga och utveckla, initiera och verkställa, ta ansvar och hantera konsekvenserna av sina beslut. Allt det där älskar jag och allt det där vill jag föra vidare till mina medarbetare.

En gång, jag tror det var i september 1965, var jag som 16-åring på en fotbollsmatch där jag såg IFK Norrköping och Elfsborg spela. Det var på Parken i Norrköping och jag tror att IFK vann, men jag är inte säker. Sedan gick det många år och decennier när jag överhuvudtaget inte hade det minsta intresse för sport. Visserligen var jag under ett antal år ordförande i ortens lilla idrottsförening, men det var nog mer för min administrativa förmåga. Själv hade jag ju bevisat att jag inte visste om det hette halvtid eller period, när juniorerna spelade fotboll.

För drygt två år sedan blev jag mer eller mindre tvingad av två av mina yngre medarbetare att gå med på en fotbollsmatch med motiveringen att jag arbetade för mycket. Resan gick till Örebro där det lokala ÖSK spelade på hemmaplan mot Hammarby IF. Det här var i april eller början på maj och det var svinkallt på Behrnarena och allt talade för att jag borde hatat tilltaget och upplevelsen.
Så blev det inte. Jag blev fullständigt frälst på fotboll i allmänhet och Hammarby i synnerhet. Sedan dess, och det är bara 2,5 år sedan, har jag sett Bajens flesta matcher; även på bortaplan. Många gånger har vi ordnat så att våra reportageresor stämt överens med Bajens bortamatcher.

Idag såg jag på Cmore hur Östersund FK vann över IFK Göteborg med 0-1 på deras hemmaplan. Östersund, som för bara någon säsong sedan, spelade långt bort från Allsvenskan, har gjort en makalös succé och imponerat på hela Europa med sitt framgångsrika spel i Europa League. Under ledning av sin fantastiska tränare Graham Potter (inte på något sätt släkting med den mer välkända Harry Potter) har man visat att David lätt kan slå Goliat.

Nu börjar jag förstå min fascination för fotboll och för företagande. I bägge fallen handlar det om ledarskap, om motivation och planering, om noggrannhet och omtanke, om mod och viljan att våga. Inget lag och inget företag når framgång om man inte ger sin själ i att bli ett med det man gör. Du kan inte backa dig till framgång, du måste ha mål och våga satsa och leverera resultat.

Som tränare eller företagsledare måste du bygga upp ditt lag kring varje enskild individ. Som ung scout fick jag lära mig att ledarskap handlar om att föregå med gott exempel; att inte kräva mer av andra än vad du kräver av dig själv.

När jag var i 9-10-års åldern startade jag mitt första företag; Allfix fixar allt. Med hjälp av mina lekkamrater klippte vi gräs, rensade rabatter och städade garage för 50 öre i timman. Det var så det började och resten är historia.

Idag känner jag att sporten och scoutingen har gjort mig till den företagare jag är och som jag trivs med att vara. Tack Tarik och Eric för matchen i Örebro; den gjorde på sätt och vis att cirkeln blev sluten.

Lars Knapasjö
chefred/ansvarig utgivare