Världens snabbaste filmkamera

Världens snabbaste filmkamera

Publicerad
2017-10-05
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

En grupp forskare i förbränningsfysik vid LTH, Lunds universitet har skapat en kamera som kan filma oerhört snabbt. Vanliga höghastighetskameror tar drygt 100 000 bilder i sekunden, kameran forskarna utvecklat kan filma med en hastighet av fem biljoner bilder i sekunden, eller så korta förlopp som 0,2 biljondels sekund.

Kameran fick namnet Frame, som står för; Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures. Med kameran kan man nu fånga de snabba reaktionerna inom kemi, fysik, biologi och biomedicin, på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

– Det gäller inte alla förlopp i naturen, men ganska många, exempelvis explosioner, plasmablixtar, turbulent förbränning, hjärnaktivitet hos djur och människor och kemiska reaktioner. Vi kan nu filma sådana extremt korta förlopp och på sikt kan tekniken också användas av industrin, säger Elias Kristensson, en av utvecklarna vid Lunds universitet.

Snabbt förklarat fungerar tekniken som så att man belyser det man filmar med laserblixtar, där varje ljuspuls får en unik kodning. Objektet reflekterar ljusblixtarna, som smälter samman i ett fotografi för att sedan separeras med hjälp av en krypteringsnyckel i datorn.

Tekniken utvecklades av Elias Kristensson och Andreas Ehn. Finansiering kom från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.