Inga fler påsar i naturen

Inga fler påsar i naturen

Publicerad
2017-10-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Det är dagligvarukedjan Lidl som blev först i hela Danmark att helt och hållet sluta med plastkassar. I och med denna omställning förväntar sig Lidl spara in 10 miljoner plastpåsar, vilket motsvarar 300 ton plast. Det som ersätter plasten är FSC-certifierade papperspåsar.

– Vi upplever att våra kunder är medvetna om plastdebatten och att de efterfrågar alternativ till plastpåsar. De har vänt sig till butikerna och hört av sig på Facebook och på kundservice, säger Tina Kaysen, CSR-ansvarig på Lidl Danmark.

Plastföretagens branschorganisation i Danmark motsätter sig detta och hävdar att papperspåsar förorenar mer än plastpåsar, då det används mer kemikalier och mer vatten vid tillverkningen.

– Det är klart att papperspåsar också påverkar miljön vid produktion, men vårt alternativ bryts ner i naturen och det är det vi fokuserar på. Vi vill inte lämna plast kvar i naturen, då det kan ödelägga djurlivet. Därför vill vi byta till en påse som är nedbrytbar och på så vis bidra till en lösning, avslutar Tina Kaysen.