Här blommar nordisk design

Här blommar nordisk design

Publicerad
2017-10-09
Skribent
Redaktionen

Formex är nordens största och viktigaste mötesplats för design och inredning med ca 900 utställare, 23 000 besökare och 800 mediarepresentanter.

Internationella Formex
Sedan tio år tillbaka arrangerar Formex ett pressprogram för internationella journalister. De får ett skräddarsytt program med intressanta studiebesök hos några av Sveriges främsta formgivare och presenteras för aktuella designvarumärken. De får även en hel dag på Formex-mässan och deltar på prisutdelningen Formex Nova, där årets nordiska designer utses. I år deltog 17 journalister från åtta länder i Europa.

– Vi har sett att intresset för nordisk design ökat stadigt hos utländsk press.
– Vi är jättestolta över att så prestigefulla designmagasin väljer att komma och bevaka vad som händer på vår mässa, säger Christina Olsson, projektchef för Formex.

Formex pekar ut trenderna
Höstens Formexmässa gick av stapeln under tre dagar i mitten av augusti, då samlades hela inredningsbranschen under samma tak och som alltid var mässan full av nya trender och inspiration till hemmet.
Vi kan konstatera, att sammet och linne på kuddar, soffor och sittpuffar har varit otroligt populärt de senaste säsongerna och det är en trend som håller i sig.
Naturmaterial har också hängt med ett par säsonger, liksom rotting, kork och ljusa träslag.

Designen med glimten i ögat är nästan helt borta. Nu ska var och en hitta den egna stilen. Under mässan har flera utställare stylat sina montrar med bl a trasig keramik och vissna blommor; långt bort från det perfekta, men närmare det personliga. Det ska inte längre vara helt och rent och tillrättalagt.

I medias referat talar man om olika trender. Aftonbladet nämner fem stycken och börjar med Personliga referenser. Det betyder att vi ska våga vara annorlunda och sticka ut. Det behöver inte vara nya trendprylar, utan lika gärna egentillverkat eller begagnat; något som har en historia att berätta.

Den andra trenden är det matta inslaget; ute är det med blanka prylar och bland textilier är det linne som gäller. Skapa miljö med väggar i matta nyanser av vitt och grått.

Trend nr 3 handlar om små chica möbler som satsbord, drinkvagnar. Hyllor på väggarna som man kan fylla med uttrycksfulla installationer. Inglasade skåp av olika slag är också trendigt.

För det fjärde ska vi prioritera mörkare naturfärger, även om vårens gröna och rosa färgnyanser håller i sig. Dock blir det gröna lite intensivare och det rosa kommer att gå mer i lila. Nytt är också ännu mer intensiva jordfärger som mörkrött, brunt och grönt.

Slutligen och på femte plats kommer hantverk i alla dess former, även om den industriella stilen, som dominerat länge, fortfarande finns kvar. Fast det blir mindre metall och rostiga inslag och mer snidat och bearbetat trä- och naturprodukter.

Han blev årets vinnare
Qian Jiang är vinnaren av utmärkelsen Formex Nova, som går till en ung formgivare verksam inom Norden. Juryns motivering lyder;
– Qian Jiang är industridesigner; poetisk och funktionell på samma gång. Han behärskar designerns hela verktygslåda, men begränsas aldrig av den.
– Hans produkter visar inte bara en tydlig formmedvetenhet och kontrollerad lekfullhet utan är samtidigt snillrika i sin uppbyggnad.

Qian Jiang är 31 år, född i Kina och har sin bas i Sverige sedan 2011. Han arbetade som industridesigner på två designbyråer i Shanghai fram till 2011, då han började läsa masterprogrammet i industridesign vid Lunds universitet.
Från 2012 till 2014 arbetade han som möbeldesigner i Köpenhamn; Nicholai Wiig Hansen Studio och Normann Copenhagen. För närvarande är han baserad i Stockholm, där han 2015 satte upp Studio Dejawu med fokus på design av möbler och vardagsföremål.
Balansen mellan funktion och estetik är viktig och Qian Jiang bäddar alltid in en berättelse i sin design: en känsla av obekant förtrogenhet som triggar ens minne.

– Det känns bra och priset kommer ur en osäkerhet, samtidigt som det visar på något självklart, som är svårt att beskriva.
– Design för mig är som att skriva dagbok, den hänför sig till mina minnen av människor och kära stunder. På sätt och vis är mitt arbete väldigt personligt, berättar Qian Jiang.

Qian Jiang

Detta är Nova
Formex instiftade priset Nova; årets nordiska formgivare 2011, för att främja nordisk design skapad av en ännu relativt oetablerad formgivare. Kriteriet är att designern är verksam i Norden, har en högskoleutbildning eller visar på förmåga att göra innovativa, konstnärliga och användbara produkter.
Formgivaren ska också ha minst en produkt i produktion eller blivit uppmärksammad för en produkt eller fått en produkt utställd i större offentliga sammanhang.

Vinsten består av en utställning på vårens Formex, en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kr, samt ett unikt designat diplom, i år formgivet av Justin Boyesen, Sverige.

Juryn 2017 består av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Ewa Kumlin, VD Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och VD på Design House Stockholm. Gästjurymedlem år 2017 är Mattias Stenberg, designer.

Tidigare Formex Nova pristagare är Hanna Hedman och Simon Klenell, Sverige år 2011, Mari Isopahkala från Finland år 2012, Mattias Stenberg, Sverige år 2013 och Line Depping, Danmark år 2014, Erik Olovsson & Kyuhyung Cho, Sverige år 2015 och Nick Ross, Sverige år 2016.