3D-printade löparskor

3D-printade löparskor

Publicerad
2017-10-06
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

I flera års tid har Adidas bedrivit forskning med 3d-skrivarteknik, främst inom sportskor. Nu kommer första kommersiella lösningen i form av 3d-printade, personanpassade mellansulor för löparskor. Produktpartnern är Carbon 3D.
Sedan hajpen för ett par år tillbaka har Carbon varit i stort behov av att visa hur deras teknik kan användas för slutprodukter och inte bara prototyper för olika industrier.

Den nya verksamheten samlar Adidas under varumärket Futurecraft 4D. Här ingår utöver själva 3d-skrivarproduktionen även scanning av fötter. I första hand riktar man in sig till elitidrottare.
För Carbons del är detta ett av de större samarbetsprojekten, jämte tidigare inledda samarbeten med bjässar som Ford och Johnson & Johnson. Det visar också att företagets material och produktionsprocesser nu även klarar avancerade elastomerer, som används för denna typ av mellansulor.
I ett första skede släppte Adidas en testbatch på 300 par skor i april i år. I höst släpper företaget en upplaga på 5000 skor för konsumenter.