Från Sverige

Från Sverige

Publicerad
2017-09-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

I våras firade märkningen Från Sverige ett år, en frivillig ursprungsmärkning. Framgången var påtaglig med många anslutna företag och märkta produkter.

– Vi ser en fantastisk utveckling. Under ett år har runt 7 000 varor fått tydlig ursprungsmärkning med märket Från Sverige. Märkningen fyllde ett år den 20 april och då hade vi fler än 120 företag anslutna till märkningen, säger Maria Forshufvud, VD för Svenskmärkning AB.

Ursprungsmärkningen lanserades då landsbygdsminister Sven-Erik Bucht klippte banden för de första märkta produkterna. Hela tiden blir fler och fler varor i butikshyllorna märka och reglerna fortsätter stärkas. Så länge produkten lever upp till de krav som finns kan allt ifrån dryck och vilt till fisk, märkas.
Kravet är att produkten ska ha sitt ursprung, vara förädlad och paketerad i Sverige.

– Märket är ett svar på konsumenternas efterfrågan att enkelt kunna hitta svenska råvaror och livsmedel, med hög andel svenskt i butikerna. Syftet är även att bidra till att säkra tillgången på svenska råvaror i framtiden, säger Maria Forshufvud.

Det senaste tillskottet för märkningsgruppen är Mjölk Från Sverige.

– Vi vet att konsumenterna värnar den svenska djurvälfärden med friska djur och låg användning av antibiotika. Ett uttryck för det är en stark efterfrågan på svensk mjölk och svenskt kött. Därför kompletteras märkesportföljen med ett förtydligande för just mjölk.

I samma veva
Axfoods Garant mjölk var en av de första produkterna som märktes med Från Sverige och under sommaren togs beslutet att märka hela sortimentet.

– Vad vi nu har lagt till är att även säkerhetsställa att såväl vispgrädde, matgrädde, gräddfil som hela vårt laktosfria sortiment är gjord med svensk råvara, säger Fredrik Heribertson, kategorichef på Axfood.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman