Blisterförpackning helt utan plast

Blisterförpackning helt utan plast

Publicerad
2017-09-26
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Förpackning

Nu kan en av världens mest använda förpackningtyper, blisterförpackningen, göras helt i karting och därmed ge betydligt lägre miljöpåverkan. Blisterförpackningen är gjord för att hängas på spjut i butikshyllan och består ofta av en bärare av karting med gjuten transparent plast som håller produkten mot bäraren och exponerar varan.
Den norska konverteraren Moltzaus sinnrika konstruktion Cefapac förbättrar både förpackningens miljöprestanda och öppningsbarhet, och har redan blivit prisbelönt.

– Vi hade två utgångspunkter för utvecklingsarbetet; miljöpåverkan och öppningsbarhet, berättar Eirik Faukland, utvecklingsansvarig hos Moltzau.

För att komma runt det välkända problemet med de mycket svåröppnade blisterförpackningarna i plast var grundidén att använda karting istället för plast. Det unika med Cefapacs lösning är att man har valt att ersätta alla traditionella bigar med perforeringar, något som ger den öppningsbarhet man eftersträvat.
Men när perforeringar ersätter bigar riskerar man att de helt enkelt inte klarar av att skydda den förpackade varan tillräckligt väl. Därför är valet av förpackningskartong kritiskt.

– Invercotes överlägsna rivstyrka är en förutsättning för att det ska bli en bra förpackning. Styrkan tillsammans med hur den uppträder i de olika stadierna av konvertering och fyllning är avgörande, menar Eirik Faukland.

Han uppskattar också att perforeringarna, i de applikationer man hittills genomfört, gjort det möjligt att skruva upp tempot i fyllningslinjerna jämfört med bigade förpackningsämnen.
Den världsledande tillverkaren av skidvalla, Swix, prövar för närvarande att leverera några av sina vallor i Cefapac och planerar att öka användningen. Det finns också förpackningar av sårvårdsmaterial och receptfria pharmaprodukter ute på marknaden. Under hösten 2015 förärades Cefapac med ett skandinaviskt förpackningspris, Scanstar, och kommer under 2017 att få ta emot utmärkelsen WorldStar av World Packagin Organisation. Men som konstruktör har Eirik Faukland också belönats med varma kramar från representanter för reumatikerförbunden i både Norge och Sverige, förbund som aktivt försöker påverka förpackningsindustrin att utveckla mer lättöppnade förpackningar.