Genombrott för Siemens

Genombrott för Siemens

Publicerad
2017-07-07
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

Siemens har gjort ett nytt genombrott inom 3D-utskrifter. För första gången har gasturbinskolvar blivit utskrivna och testade med ett positivt resultat. Skolvarna, som sitter monterade på rotorn inuti gasturbiner, utsätt för oerhört stora belastningar både vad gäller värme och centrifugalkrafter.
Projektet för detta har drivits av Siemens på Finspångs utvecklingsavdelning tillsammans med experter från flertalet andra länder.

– Det här är ytterligare ett viktigt genombrott för användningen av additiv tillverkningsteknik inom kraftgenerering, ett område som ställer stora krav på komponenters uthållighet. Testerna är ett resultat av ett fokuserat samarbete mellan projektteam från Finspång, Lincoln, Worcester och Berlin, som på bara 18 månader gick från konstruktionsarbete och materialutveckling till livslängdssimuleringar och avslutande kvalitetskontroller, säger Hans Holmström, VD för Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång.
– Med vår gemensamma kunskapsbas inom 3D-printing fortsätter vi att driva utvecklingen och användningen inom detta område.

De 3D-utskrivna turbinskolvarna tillverkades av ett pulver bestående av en nickelbaserad superlegering för att klara de ofantliga trycken och temperaturerna som skolvarna utsätts för.
Varje skovel snurrar i 13 000 varv per minut och kraften är 11 ton.