SBPR kikar in i framtiden del 6

SBPR kikar in i framtiden del 6

Publicerad
2017-06-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Promotion

Sverige har tagit första steget mot vad som ska bli ISO/PS 308 Chain of Costady. SIS och ISO Sverige hade samlat intressenter för olika branscher i Sverige för att informera och för att bilda en kommitté som ska arbeta med utformning av nämnda standarder.

Inom vissa branscher är ursprungsmärkning lag och nu ligger ett förslag i EU att det ska omfatta alla branscher, då ett förslag från Holland kommit för att skapa en ISO-standard för detta. För att få en internationell standard måste ärendet drivas av en nation.
Holland har tagit på sig den rollen och har utformat ett förslag som övriga nationer har fått rösta om.

Om förslaget får två tredjedelars majoritet går man vidare och förslaget fick exakt två tredjedelars majoritet så nu är det en realitet. Värt att nämna är att Sverige röstade emot, men det betyder inget nu och man får rätta sig i ledet.
Det holländska förslaget är mycket omfattande men ändå finns det missar, vilket kommittén, där SBPR kommer ingå, får försöka rätta till ur ett svenskt perspektiv.

I Holland kommer många holländska företag att tillsammans börja denna norm redan nästa år. I vår bransch vet jag att Xindao började i mars och min gissning är att PF, Mid Ocean, Giving Europé med flera, hakar på, även om jag inte hört något från dem än.
En liknande process tar 24-36 månader innan den är skarp. Varför vänta? Börja tänk i dessa banor redan nu i synnerhet ni som är leverantörer och importerar era varor. Det är bara en tidsfråga innan detta hamnar på den politiska agendan och då börjar slutkund efterfråga ursprungsmärkning och då kan återförsäljare bara vända sig till dem som är på.

Hur märkningen ska se ut är en teknikalitet som jag har en massa idéer om, men det måste jag spara tills förhandlingarna börjar. Att märka en skjorta eller en jacka med nacklabel är inga problem, men när man kommer till en penna, flasköppnare eller en polett till kundvagnen får man vara finurligare. Första mötet hölls i Stockholm 8:e februari och andra i Holland 9-10 mars.

Det går undan nu

//Kjell Harbom
VD, SBPR