Du ska inte tro det blir sommar om …

Du ska inte tro det blir sommar om …

Publicerad
2017-06-07
Skribent
Redaktionen

Värmen har kommit till Sverige och det får mig att drömma om den annalkande semestern. Fast vad vore egentligen en semester utan alla de fantastiska företagare vi har. Skulle vi kunna njuta på det sätt, som vi vill unna oss att göra?

Hur kan en semesterdag se ut? Sedan ett par år tillbringar jag och de mina en stor del av semestern i en liten stuga i Skåne. Många av de vardagliga ting, som jag njuter av, är det en företagare som gör möjlig.
Ofta vaknar jag tidigare än familjen och njuter av den ljusa sommarmorgonen. Jag tar cykeln till foodtrucken, som säljer nybakat bröd, som jag sedan bjuder familjen på när de behagar vakna. Jag hämtar på tillbakavägen tidningen och njuter när morgonsolen bjuder in till en ny varm dag.

Framåt förmiddagen har hela familjen tagit sig ner till stranden och medan barnen badar, lyssnar jag gärna på en ljudbok i min iPhone. Till lunch äter vi medtagen rökt lax, som gårdsbutiken några kilometer bort säljer med stor framgång.
Jag kanske smiter lite tidigare från stranden, för att hinna med ett träningspass på rullskidor. När jag är tillbaka, är min fru i full gång med något göromål, i fjol ofta målandes på friggeboden, som vi fick levererad av en entreprenör ett tiotal mil bort.

Barnen kommer farande; de har varit och spelat minigolf och ofta frågade de om de kunde åka till Ottoglass-fabriken och äta glass. Okay säger vi och ber dem köpa med sig lite matvaror från sommarbutiken, som ligger på vägen till glassfabriken.
Framåt kvällen kommer grannarna över på en drink och vi bjuder på en cosmopolitan med Absolut vodka, som faktiskt produceras i trakten.
På kvällen kopplar familjen av på lite olika sätt. Barnen tittar på Netflix; digitalisering och entreprenörskap ger barnen helt andra villkor än vad min generation hade i den åldern.

En vanlig sommardag då vi vill njuta i fulla drag, utan att egentligen göra någon planerad aktivitet, kan bestå av nybakat bröd, ljudbok, rökt lax, glass, friggebod, minigolf, Vodka, Netflix och mycket, mycket annat.

Inget av detta hade varit möjligt om det inte fanns människor, som tagit initiativ till detta med sin tid och sina satsade pengar. Det är företagare, entreprenörer, innovatörer och uppfinnare, som på olika sätt bidrar till att förgylla och underlätta min och familjens semesterdagar.

Ingen av dem gör det som en välgärning. Alla vill och måste på något sätt tjäna pengar på det – för sitt levebröd eller som avkastning på sitt insatta kapital.
Jag är så glad att dessa företagsamma människor finns. Vi borde alla visa dem mer uppskattning för hur de utvecklar vårt samhälle.
Jag hoppas verkligen, att de tjänar pengar på sin verksamhet, så att de kan fortsätta att förgylla min dag i sommar också. För precis som i Idas sommarvisa blir sommaren inte till av sig själv … ifall inte nån sätter fart.

Björn Lindgren

Regionchef Södermanland
Svenskt Näringsliv