Mjukvaran som skapar möjligheter

Publicerad
2017-05-18
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Produktmedia

Amersham Sign Design erbjuder kunderna urval och stil med hjälp av mångsidig SAi Flexi-mjukvara. En programvara ligger till grund för alla typer av arbeten som utförs, säger det Bucks-baserade företaget.

– Tänk på oss som en schweizisk armékniv, säger Perry Brahan, designer och direktör på Amersham Signs Design med säte i Storbritannien.
– Vi är ett relativt litet företag som erbjuder många olika tjänster, många av dem möjliggörs genom design-, tryck- och skärmjukvara från SAi.

Med rätt maskiner och mjukvara och några medarbetare, framställer Brahan och hans team skyltar av alla de slag, fordonsgrafik, kartongkonstruktioner och specialprojekt, för att skapa bilder och effekter som kunderna vill ha. Ett av dessa verktyg är SAi Flexi, som gör det möjligt för företag att utföra de många olika typer av arbeten som endast finns i större företag.

Att skapa effekter är något som Brahan har gjort i hela sitt liv. Han tillbringade mer än två decennier som designer av specialeffekter för BBC, där hans arbete setts av miljoner människor. Denna passion är fortfarande tydlig idag; bokstavligt och bildligt.

Bekvämt att använda
Amersham Sign Design grundades 1986 och startade med traditionell fordonsmålning. Senare gick man över till elektroniska och därefter digitala design- och trycktekniker i mitten av 1990-talet. Genom SAi reseller, Graphtec, baserad i Wrexham, började företaget använda SAi Flexi 1996 och lade till SAi EnRoute kort därefter.

– Till skillnad från andra system vid den tiden, var Flexi mer bekväm att använda, säger Brahan.
– Grundläggande funktioner som t ex att rita en cirkel var enkelt jämfört med allt annat som fanns tillgängligt. Framförallt erbjöd det fler filexporttillägg som gjorde att filer kunde användas på flera typer av utrustning.

– Detta var i början av digitala format och det fanns många nya och egna format, varav några var kortlivade, fortsätter han.
– Flexis fördel var att det kunde användas med det vi hade.

– Idag använder vi den med vår HP Scitex FB950 flatbäddsskrivare och vår HP Latex 360 storformatskrivare. Flexi exporterar direkt med Zünd GTK-mjukvaran, för att driva vår Zünd G3 digitala skärare samt med vår MultiCam 48 Plus CNC-router tack vare den direkta länken med SAis egen EnRoute-mjukvara.

Bästa lösningen för kund
Omkring 50% av Amersham Sign Designs affärsverksamhet är fordonsgrafik. Denna har utformats och tryckts med hjälp av SAi Flexi, men merparten av arbetet är för partiella omslag.

– Det är här som förståelse av kundens behov är särskilt viktigt, förklarar Brahan.
– När man nämner fordonsomslag tänker man oftast på ett helt omslag, men faktum är att det som passar företag bäst är mindre paneler eller sektioner med deras relevanta information.

– Vi har gjort flera observationer avseende valet av omslag; om det är en karosskada eller om en sektion har reparerats bristfälligt finns det en stor risk för att färgen skadas, när omslag senare tas bort, säger han.
– Att använda paneler går snabbare och du kan hålla grafiken och texten borta från de områden, som kan vara skadade eller där skada mer sannolikt kan uppstå. Mindre paneler kan också bytas ut snabbare och enklare.

– Vi trycker såväl som monterar hela omslag, men alltid efter att ha informerat kunderna. Att använda SAi Flexi innebär, att vi kan trycka om grafik snabbt och med bra färgmatchning, tillägger han.

Utskuren vinyl fortsätter vara en stor procentuell andel av fordonsgrafiken. När SAi Flexis tryck- och skärfunktion används med Zünd digitala skärare och T160 Summa Cutter, möjliggörs hastighet, minimalt materialspill och snabb, exakt produktion. True Shape Nesting-funktionen positionerar automatiskt mönster för optimal materialanvändning, samtidigt som hastigheten innebär att alla förändringar av kontaktuppgifter kan åtgärdas med minimal sammanlagd tid.

Funktioner som säkerställer kvalitet
En nationell restaurangkedja ville ha sitt namn sandblästrat i sten för alla sina restauranger. Genom att använda SAi Flexis design and cut framställde man
maskerna, som skulle användas av stenhuggarna, för att definiera de områden som skulle sandblästras.

– Med Sai Flexis skärordningsföljd-funktion kunde vi välja en sekvens, som genererade minsta rörelse av skärhuvudet, minska slirande och öka exaktheten i registrering.

Mångsidighet är nyckeln i SAi Flexi för Amersham Sign Design.

– Med en programvara kan vi driva vår latexskrivare, en lösningsmedelsskrivare, en UV flatbäddsskrivare och den digitala skrivaren, säger Brahan.
– Den ligger till grund för alla typer av arbeten som vi utför.

Flaming defenestration
Då och då möts Perry Brahans färdigheter som designer av specialeffekter och som skylttillverkare. 2009 behövdes en ram för ett breakaway-fönster för Robert Downey, Jr:s film; Sherlock Holmes.
En brinnande stuntman skulle kasta sig ut genom fönstret 18 meter upp i luften.

– Fönstret var ett breakaway-fönster i elaborerad viktoriansk design och 3 meter högt, förklarar Brahan.
– Tidigare var breakaway-möbler och -inredning tillverkade av balsaträ, men det är ädelträ och styrkan kan variera i materialet. Vi använde ett kompositmaterial som skulle prestera på en jämn nivå.

– Fönstren tillverkades med hjälp av vår MultiCam-router med SAi Flexi- och SAi EnRoute-mjukvara, säger han.
– Vi tillverkade 8 av de 3 meter höga fönstren i två sektioner. Dessa måste vara identiska och skäras till en hög toleransnivå, för att säkerställa att hartsglaset; som används för att simulera riktigt glas, kan monteras säkert. Det är mycket ömtåligt, så spröjsen måste skäras ut exakt.

Även om bara ett fönster visades, behövdes andra för repetitioner eller i reserv om något skulle skadas under transport och montering.

– SAi Flexi och EnRoute interagerar på ett bra sätt, för att framställa pålitliga resultat som går att upprepa, så för denna krävande uppgift var de idealiska, avslutar Brahan.
– Andra mjukvarulösningar har kommit och gått, men SAi Flexi har kommit för att stanna och fortsätter förbättras. Det är en stor fördel för ett litet företag att inte hela tiden behöva lära sig nya mjukvaruprogram och köpa ytterligare licenser; det är grunden i allt vi gör.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman