Lövtunna och rullbara solpaneler

Publicerad
2017-05-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Danska forskare har tagit fram nästa generations solpaneler; som är tunna, böjbara och transparenta. Likt plastfolie ska de kunna rullas över hustak och bilar.
Nu ska forskarna ta fram sätt att göra produktionen industriell, där panelerna ska kunna tryckas som metervara på rullar.

– Vi har tagit fram flexibla solpaneler med en total tjocklek av 10 mikrometer. Det motsvarar 0,01 millimeter. Idag konverterar organiska solpaneler upp till 13% av solens energi till el, men det kan vara helt annorlunda när de skalas upp till större längder, säger Morten Madsen, biträdande professor på Syddansk Universitet Nanosyd.
– Det största problemet med organiska solpaneler är deras livslängd. När de utsätts för luft och ljus så kan det uppstå kemiska processer som gör att de oxiderar. Genom att tillsätta kemikalier försöker vi därför göra panelerna mer stabila.

Organiska solpaneler förväntas göra nästa stora genombrott då de kommer att vara de första som kan konkurrera kostnadsmässigt, med olja och naturgas utan vare sig statligt stöd eller lagstiftning.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman