Gemenskap, Respekt och Kärlek

Publicerad
2017-05-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Det har knappt gått tre dygn sedan det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan i Stockholm en fredagseftermiddag i början av april, då fler människor fick sätta livet till och där än flera skadades; många vårdas fortfarande för livshotande skador. Självklart går våra tankar till alla dessa offer och till deras anhöriga. Detta urskiljningslösa, vansinniga våld gör så ont och visst ska vi stå enade och starka mot dessa mörka krafter, men sorgen och oron kommer att präglas för lång tid framöver.

Samtidigt är människans förmåga till empati och solidaritet enastående. På söndagen var det hemmamatch för Hammarby på Nya Söderstadion i Stockholm. Man mötte Kalmar FF inför en publik på 30 610 personer. I den sedvanliga marschen från Medborgarplatsen på Söder till Söderstation fick glädjen ta överhand och jublet på den fullsatta arenan visste inga gränser. Hammarbys egen sång; Just idag är jag stark, steg kraftfullt mot den ljusblå himmelen med dess ulliga cirrusmoln och 10 000-tals grönvita halsdukar täckte de fullsatta läktarna.

Fast ännu starkare och än mäktigare var att när en tyst minut till minne av offren i terrordådet utlystes, så tystnade allt. Mer än 30 000 medmänniskor, åtskilliga 100-tals funktionärer, 22 spelare och fyra domare stod med blottade huvuden; många med tårar i ögonen, andra höll varandras händer och det var absolut tyst. Så tyst att jag kunde höra mina egna hjärtslag; det var en tystnad som gick genom ben och märg och som ingav hopp och tro för framtiden. Ingen människa är född ond och om ondskan tar över; det är då vi måste visa än mer kärlek mot varandra. För det är med kärlek och medmänsklighet som vi kan övervinna våldet och ondskan.

Nu vet vi att lilla Sverige inte längre är förskonad från fruktansvärda terrordåd. Nu måste vi mobilisera våra positiva krafter, vår framtidstro och vår vilja att fortsätta att bygga ett tryggt, rättvist och bejakande samhälle.
Hammarbys värdegrund sammanfattas i tre ord; Gemenskap, Respekt och Kärlek. Jag tycker det också kan sammanfatta vad vi alla i vardagen behöver fokusera på.

Att Hammarby sedan gjorde oavgjort med 1-1 mot Kalmar resulterade i ett publikjubel som måste hörts över stora delar av Mellansverige. Björn Paulsens reduceringsmål på övertid och bara sekunderna före slutsignalen var ett underbart vackert avslut på en känslosam dag.

 

Lars Knapasjö
chefredaktör/ansvarig utgivare