HP levererar produktionsfärdig 3D Printing System

Publicerad
2017-03-07
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Med partners som Nike och BMW tar HP ett stort steg mot att återuppfinna prototyp- och tillverkningsindustrin med den första kommersiella 3D-skrivaren baserad på en öppen plattform.
Det var i mitten av maj på RAPID, en ledande konferens om additiv 3D-tillverkning, som HP Inc. presenterade världens första produktionsfärdiga kommersiella 3D-utskriftssystem. Det innebär ett stort steg i HPs resa, för att tillföra marknaden disruptiva tillverkningslösningar.

HP Jet Fusion 3D Printing Solution levererar kvalitativa fysiska delar upp till 10 gånger snabbare och till halva kostnaden mot nuvarande 3D-utskriftssystem och är därmed en revolution inom design, prototyp och tillverkning. Genom att skriva ut funktionella delar på individuell voxel-nivå (en voxel är 3D-motsvarigheten till en 2D-pixel i traditionellt tryck), erbjuds möjlighet till kundanpassning och att skapa reservdelar.

Det nya HP Jet Fusion 3D Printing Solutions är utformad för prototypverkstäder, 3D-printing-byråer och erbjuder ett förenklat arbetsflöde och minskade kostnader för prototypproduktion; samtidigt med leverans av slutliga tillverkningsdelar till lägsta möjliga kostnad.
Systemet erbjuder också en innovativ mjukvaruplattform, som bl a sänker hindren och möjliggör nya applikationer för olika industrier.

– Vår plattform för 3D-utskrifter är unik i sin förmåga att hantera över 340 miljoner voxlar per sekund, istället för en punkt i taget.
– Det ger våra partners inom prototypverksamhet och tillverkning avsevärt snabbare bygghastigheter och reservdelar till lägsta möjliga kostnad, säger Stephen Nigro, chef för HP s 3D-utskriftsverksamhet.

– Nya HP Jet Fusion 3D Printing Solution levererar en kombination av hastighet, kvalitet och kostnad, som aldrig tidigare skådats. Företag och tillverkare kan helt tänka om när det gäller att utforma och leverera lösningar till sina kunder.

FoU-ledning i branschen
Nya HP Jet Fusion 3D Printing bygger på decennier av forskning och kompetens inom finmekanik, mikrofluidik och materialvetenskap inom HP. Men inget företag kan ensamt förändra den globala tillverkningsindustrin. HP är stolta över stödet från ledande tillverkare, utvecklingspartners och strategiska partners såsom Nike, BMW, Autodesk, Jabil, Johnson & Johnson, Materialise, Proto Labs, Shapeways och Siemens.

– På Nike har vi, under de senaste åren, använt oss av 3D-printing, för att skapa nya innovativa lösningar för atleter. Med HP som partner kan vi ytterligare utveckla vår förmåga och vår möjlighet att hjälpa atleter att nå sin fulla potential, säger Tom Clarke, President of Innovation på Nike.

– BMW är en pionjär när det kommer till innovativ teknik inom additiv tillverkning, speciellt vad gäller prototyper i konceptbilar och serietillverkning i mindre skala. Vi ser stor potential i vårt samarbete med HP för att i ett tidigt stadium kunna utforska den nya 3D-utskriftstekniken inom vår framtida reservdelsproduktion och vad gäller personlig anpassning.
– Som en av HPs första partners, har vi haft möjlighet att följa utvecklingen från den första prototypen för ca fem år sedan till färdig produkt, säger Jens Ertel, chef för BMW Group Additive Manufacturing Center.

End-to-End-lösning
HP lanserar två nya 3D-skrivare, avsedda för snabba prototyper och produktion. Dels HP Jet Fusion 3D 3200-skrivaren, som är idealisk för prototyper. Den erbjuder möjligheter till förbättrad produktivitet till en lägre kostnad per del och har kapacitet till utökad användning.
Dels HP Jet Fusion 3D 4200-skrivaren, som är utformad för prototyper och snabba tillverkningsbehov. Den har hög produktivitet, för att möta krav på leveranser samma dag till minimal kostnad per del.

Till detta kommer en synkroniserad uppsättning verktyg med intuitiv programvara, en innovativ HP Jet Fusion 3D Processing Station med snabb avkylning och material av hög kvalitet. Material och programvara i öppen plattform för att utnyttja kraften i 3D-printing.

För att förverkliga visionen om den öppna plattformen, som tillkännagavs 2014, samarbetar HP och certifierade partners inom materialutveckling och applikationer för HP Multi Jet Fusion lösning.
Syftet är att uppnå minskade kostnader för 3D-utskrifter och en snabbare acceptans av 3D-utskrifter.

HP skapar en AppStore för 3D-material och samarbetar redan med certifierade partners, som Arkema, BASF, Evonik och Lehmann & Voss, med planer på över tid utöka ekosystemet inom den öppna plattformen.
HP har även samarbetat med branschledande programvarupartners, för att göra design-to-print-processen enklare och mer intuitiv. Exempel på partners är Autodesk, Materialise och Siemens.

Genom integration med viktiga leverantörer av programvara inom tillverkning möjliggörs djupare integration av 3D-utskrifter i tillverkningsprocesserna. HP är en av grundarna av det industrikonsortium, som utvecklade 3MF, ett förbättrat filformat för 3D-utskrifter. HP Jet Fusion 3D Printing Solution är den första 3D-skrivaren, som är helt kompatibel med denna branschledande standard.

Utblick mot framtiden
Allteftersom HP utökar paletten av material och färger, kan kunderna dra nytta av möjligheten till att omvandla reservdelar på voxelnivå. Det ger god kontroll och tillåter obegränsade kombinationer av applikationer, färger och material med unika och hittills oanade egenskaper såsom möjligheten att skriva ut med inbyggd intelligens, som exempelvis sensorer i delar, vilket är en nyckel till Internet of Things.

Framtiden ger också möjlighet till tryckning av delar med inbäddad information, som exempelvis osynliga spår eller koder, vilket kan leda till ökad säkerhet och spårning inom supply chains.

I framtiden förväntas upp till 50% av anpassade plastdetaljer för HP Jet Fusion 3D-skrivarna skrivas ut och produceras med HP Multi Jet Fusion-teknik istället för med traditionella tillverkningsmetoder.

Tillsammans med innovationer som HP:s Sprout, kommer den fullständiga digitaliseringen inom produktionsdesign att skapa en disruptivitet inom den traditionella tillverkningen. Digitaliseringen kan i kombination med 3D-utskrifter revitalisera regioner över hela världen när det gäller balansen hållbarhet och industriell tillväxt. Digitalisering och 3D-utskrifter kan återuppfinna traditionella
supply chains och skapa en leveransmodell av just-in-time-typ.

 

HP levererar produktionsfärdig 3D Printing System (2)