Bli anonym på nätet med Tails

Publicerad
2016-12-22
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Att vara anonym på internet är svårt. Vi lämnar hela tiden digitala fotspår efter oss i form av ip-adresser, cookies, webbläsaravtryck och annat, som vi inte tänker på. Operativsystemet Tails gör det möjligt att vara helt anonym på nätet och fungerar via en USB-sticka.

Internetstiftelsens guide om Tails är en grundlig genomgång av hur det säkra operativsystemet fungerar för den som inte vill lämna några spår efter sig på nätet. Guiden är skriven av teknikjournalisten Anders Thoresson och är en del i en serie Internetguider, som handlar om anonymitet. IIS har tidigare bl a gett ut Digitalt självförsvar riktat till allmänheten och Digitalt källskydd till journalister.

– Vi vill både utbilda journalister, som tar emot anonyma tips och behöver skydda sina källor och alla andra internetanvändare.
– Rätten till anonymitet är livsviktig för yttrandefriheten och ett demokratiskt samhälle, säger Jessica Bäck, projektledare och ansvarig för guider på IIS.

Tails möjliggör nätanonymitet för vem som helst, som använder operativsystemet, exempelvis den som lever i ett land där yttrandefriheten är hotad.
Bakom finansieringen av Tails står bl a Sida. Allt som behövs för att använda Tails finns på en USB-sticka.

https://www.folier.se/?utm_source=screenmarknaden&utm_medium=webannons&utm_campaign=allman

Bli anonym på nätet med Tails