Internetpionjärens webbsidor på Internetmuseum

Publicerad
2016-11-18
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

I webbens barndom hjälpte internetpionjären Annica Tiger och hennes legendariska html-guide tusentals svenskar att lära sig koda och bygga egna hemsidor. Många av dem är i dag framgångsrika inom webb och digital utveckling.
För en tid sedan gick Annica bort, vilket reste frågan vad som skulle hända med hennes webbsidor. Nu är det klart att Internetmuseum får förtroendet att förvalta Annica Tigers digitala arv.

Annica Tiger var en digital folkbildare av rang, som gjorde kunskap tillgänglig för gemene man och inte bara för de tekniskt insatta och intresserade. Hon var också en stark och uppmuntrande röst för kvinnors självklara rätt och möjlighet att använda internet.
Under åren 1996 – 2004 ägnade hon varje dag timmar av sin fritid åt att svara på frågor som kom in till hennes html-guide helt ideellt.

– En av mammas högsta önskningar var att hennes webbsidor skulle få fortsätta leva vidare, även när hon inte längre fanns kvar. Att ge det uppdraget till Internetmuseum, som är en seriös och kunnig aktör, känns bra, berättar hennes dotter Carina Tiger.

– För oss är det en ära att få förvalta Annicas digitala arv. Hennes html-guide är ett monument över den svenska webbens barndom och Annica själv en stark förebild och inspirationskälla för många, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetmuseum.

Internetmuseum drivs av Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och jobbar med att dokumentera den svenska internethistorien. I satsningen ingår att bevara tidiga svenska webbsidor. Sedan tidigare har Internetmuseum tagit över driften för Swipnet, Sveriges första kommersiella internetoperatör där många svenskar hade sina första webbsidor.

– De tidiga svenska hemsidorna är viktiga tidsdokument över den svenska webbens barndom och vår digitala historia.
– Tyvärr har de allra flesta försvunnit. Vi vill medverka till att rädda åtminstone några, säger Måns Jonasson.
SM516 Internetpionjärens webbsidor på Internetmuseum b61c3b571c3bfe82_org
Annica Tiger bodde i Sollentuna utanför Stockholm. Hon blev 62 år gammal.