3D-utskrivna kostymer får liv på Hallwyllska museet

Publicerad
2016-11-10
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D-print

Canon har inlett ett samarbete med modefotografen och bildkonstnären Jenny Lexander och Hawyllska museet inför att hon i höst ställer ut i Stockholm. Canon har använt alla sina teknikmöjligheter och tagit fram ett åttiotal utskrifter på vitt skilda material till 1500-tals-utställningen Harlekina & Harlekin; ett möte med tystnadens elegans. Bland annat kommer tidstypiska 3D-utskrivna kostymer att visas upp.

– Vi såg det här som en möjlighet att visa hur fantastiska våra printrar är och att de kan skriva ut på nästan vad som helst.
– Vi har i princip använt alla våra teknikmöjligheter i storformat och har tagit fram bilder på plexiglas, kartong, spegelglas, tyg, metall och så vidare.

– Vi har även tagit fram 3D-versioner av Livrustkammarens dräkter eftersom de är för känsliga för att flyttas, säger Matteus Celinski, försäljningschef för PPG på Canon.

Utställningen visas mellan den 22 september och 20 november, då gästrumsvåningen på Hallwyllska palatset förvandlas till karnevalernas Venedig. De masker, som kan ses under karnevalen har sin grund i stereotyper som fanns i teaterformen Commedia dell’arte under 1500-talet.

Besökarna kommer att få se Jenny Lexanders fotografier och filmer från Venedig och dessa vävs samman med historiska kostymer och föremål.

– Jag tog kontakt med Canon, eftersom jag använder deras kameror och de har spetskompetens inom branschen.
– Hallwylska har det också som kulturinstitution och är ett levande museum som med sitt arv påminner om Venedig, säger Jenny Lexander, som både ställer ut och jobbar med den fysiska utformningen som curator.

Inv.nr.XLVII:XII: P.a.a.04

Inv.nr.XLVII:XII: P.a.a.04

Matteus Celinski menar, att utställningen är ett utmärkt tillfälle för Canon att visa upp både sin bredd av utskrifter och deras kvalitet på ett sätt som annars inte är så vanligt.

– Vanligtvis används de här produkterna för industriell produktion av prototyper och i grafisk bransch.
– Nu vill vi visa att man även kan göra annat med dem, dels för att inspirera våra kunder, dels för att visa allmänheten vilka möjligheter som finns.

– Vem som helst kan till exempel ta sina bilder till någon av våra kunder så kan de skapa en fototapet eller en utskrift på akrylglas till sitt hem.

SM516 3D-utskrivna kostymer får liv i utställning på Hallwyllska museet mask-och-hatt-venedig