3d för skylttryckare

Publicerad
2016-11-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

Det är israeliska MassivIT, som gjort en jättelik maskin, som kan producera 1,8 m höga och 1 m breda föremål. På den grafiska mässan Drupa i maj i år blev det här en riktig skräll och den första maskinen är redan beställd till Sverige. Visutech har fått agenturen, skriver nyhetssajten 3dp.se.
Den här 3d-skrivaren kan användas till mycket. På Drupa visades figurer i kolossalt format, men också gjutformar för plaster, som ska formas och prototyper för industrin.

Även om MassivIT är nytt, så är inte personerna bakom några duvungar. Här finns både en av skaparna bakom Scitex och grundaren av Objet, som är en av världens mest framgångsrika 3d-skrivare. Det man gjort här är egentligen samma sak som i Objet, men typ extra allt.

– Medan bläckskrivarna tävlar om vem som kan ha de minsta munstyckena, så sprutas materialet här ut ur ett munstycke med en öppning på över en millimeter, säger Jan-Olof Jungersten, VD för Visutech, som inte räknar med att servicebehovet blir så stort.
– Det är ju egentligen en beprövad teknik, bara i större format. Och skrivaren matas med vanliga STL-filer.

Materialet är en UV-härdande gelé. Huvudet, som rör sig över objektet, har en UV-lampa direkt bakom sprutan. Det gör att produkterna, direkt från MassivIT kan gå till vidare bearbetning eller användning. På mässan visades produkter, som billackerats eller målats på olika sätt. Där visades prototyper, designade lampor, gjutformar och kopior av museumsföremål. De begagnade produkterna kan sopsorteras som vanlig plast.
Prislappen för en maskin ligger på ca 3,5 miljoner kronor. Installation och utbildning görs på en dag. Sedan kostar materialet ungefär 100 euro per kilo. Genom att göra objekten ihåliga, håller man nere materialanvändningen. Vill man sedan fylla igen håligheten kan man använda skumplast, plastic padding eller något annat, billigare material.

3d för skylttryckare