3D-printing i 36 nya innovativa projekt

Publicerad
2016-09-27
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

En lösning för att framställa hud genom 3D-printing, ett nytt soldrivet vattenreningskoncept och insekter som ett näringsriktigt, smakligt och grönt alternativ för mat och djurfoder. Det är några av de 36 nya projekt, som Vinnova finansierar genom programmet; Utmaningsdriven Innovation.

Inom programmet ges finansiering i tre steg. Nu får projekt finansiering i det första steget, där de initieras. Projekt med goda resultat har senare möjlighet att gå vidare i steg två och tre.

– Vi ger här möjlighet för företag, kommuner och lärosäten att tillsammans börja arbeta med innovativa lösningar, för att möta samhällsutmaningar.
– Projekten ska på sikt kunna ge både samhällsnytta och affärsnytta, säger Daniel Rencrantz, programansvarig för Utmaningsdriven Innovation på Vinnova.

Ett av projekten handlar om 3D-bioprinting, för att framställa human vävnad som i förlängningen ska kunna ersätta skadade kroppsdelar. Ett annat projekt handlar om ett nytt soldrivet och portabelt vattenreningskoncept, som ska kunna erbjuda rent, avsaltat vatten till områden i världen där behovet finns.
Ett tredje projekt ska utveckla användningen av insekter som ett näringsriktigt, smakligt och grönt alternativ för mat och djurfoder.

SM516 3D-printing i 36 nya innovativa projekt mhbm9bfmigbtjjayjv8x